„Сарађујемо у .... страшном неповерењу“

24-05-2013 02:26:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Процурела је информацицја да ће на конференцији бити покушано да се оживи идеја новог система европске безбедности са свим главним играчима, а то су ОЕБС, НАТО, Русија и њени савезници. Подсећам то је иста она идеја коју је Медведев, тада као председник, предлагао Западу. Али, авај, без успеха.

После тога се догодио оружани сукоб на Кавказу, када наши односи са НАТО само што нису прешли у фазу отвореног рата. А затим се испоставило да је партнер спреман да размотри предлог Медведева, актуелног председника владе. Аналитичари се питају у чему је интрига Међународне конференције „Војни и политички аспекти европске безбедности“, на којој учествују министри одбране земаља ЗНД и ОДВК, шефови војних надлештава држава НАТО, а која се одржава у Москви 23. и 24. маја. Чак је и генерални секретар алијансе позван. Међу могућим мотивима наводе се војне вежбе Русије и Белорусије Запад-2013 и нато маневри у Источној Европи Steadfas Jazz-2013. И заједничка нервозна реакција, посебно Пољске на план Русије да размести војну базу у Белорусији. Своје тумачење поменутих тема изнела је Гласу Русије директорка Центра европске безбедности Татјана Пархалина:

- Европску унију је запљуснуо талас финансијске кризе и она је усвојила концепцију „оштре одбране“, односно подршке потенцијала ограниченим средствима. И поново је тема актуализована. А недавно је дошло до новог обрта догађаја. Коалициони савезници у Авганистану су изјавили да ће 2014. године повући одатле главни контигент војних снага. Сада већ у Русији, како је недавно рекао председник Путин постоји озбиљан проблем националне безбедности у тој области. Укратко, дошло је време да се вратимо идеји удружених снага за обезбеђење заједничке безбедности на континенту.

Али шта са плановима НАТО о размештању у Европи, нарочито Пољској и Румунији, противракетне одбране, плановима који су за Москву узнемирујући? Иако нас стално смирују, рецимо, кориговали су рокове, одустали од четврте, главне, фазе тог система? Како решити „замрзнути конфликт“ у Придњестровљу? Како оживети, учинити функционалним Савет Русија-НАТО? Зашто је извините, за дилетантско питање, тако тешко да се договоримо. Татјана Прахалина се не слаже:

- Питање уопште није аматерско. Основни разлог је одусуство узајамног поверења, асиметрија очекивања, заједничког поимања норми и стандарда безбедности. Чак сам појам безбедности“ тумачимо на разне начине. Али најважније је ми не верујемо њима, они не верују нама.

Шта да се ради? По мишљењу Пархалине постоји једно решење. Напустити патетичне речи попут „стратешко партнерство“, не посезати за великим грандиозним пројектима, бавити се малим, реалним стварима. То чак и у условима монструозног неповерења понекад успева. Примери су очигледни. Отворен је прелазни пункт у Уљановску, кроз који је, истина у пробном режиму, прошао товар у Авганистан за британски контигент. Постоји успешна сарадња у борби против тероризма и контра-терора, у борби са пиратима у Аденском заливу. Озбиљан пројекат, започет 2005. године - борба против трговине дрогом. У МУП-у у подмосковском Домодедову, а сада већ и у Санкт Петербургу обучава се кадар наркополицајаца за рад у Авганистану, Пакистану и Централној Азији.

Основан је заједнички фонд за одржавање хеликоптера, које САД купује за авганистанску војску. Заједно са НАТО разрађује се технологија даљинског откривања експлозивних направа. Недавно је потписан, Русији врло потребан споразум, о одлагању застареле муниције. Могуће да ће нам доћи стручњаци НАТО да поделимо искуство у овом послу.

Међутим, генерални секретар НАТО Андрес Фог Расмусен, без обзира на позив, неће доћи у Москву, на конференцију. Недолазак је образложен „густим радним распоредом“.

Гајане Ханова,