"Војни атом" се ставља под контролу

26-05-2013 02:22:28 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Да ли је могуће контролисати процес стварања технологија двоструке намене које представљају претњу за развој нуклеарног оружја? Над овим глобалним проблемом ломе главу водеће светске силе, али без резултата. Ових дана у Швајцарској, у оквиру Међународног луксембуршког форума, сазваног по поводу спречавања нуклеарне катастрофе, води се интензивна дискусија о реалним и потенцијалним претњама у тој области.

Неки стручњаци верују да постоје рецепти против ширења оружја за масовно уништење. Један од њих је стварање затвореног центра, у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију (МААЕ), куда би се стицале све информације обавештајних и техничких служби најразвијенијих земаља. Агенција без видљивих резултата, већ дуги низ година покушава да утиче на државе, које су из различитих разлога заинтересоване за развој нуклеарног оружја.

У међувремену, форма традиционалне "нуклеарне петорке", која је обухватала Совјетски Савез, САД, Велику Британију, Француску и Кину, одавно је превазиђена. Данас, Индија, Пакистан и Северна Кореја исто тврде да поседују бомбу. Предпоставља се и да Израел, који је окружен непријатељима, такође поседује ово моћно оружје. У претенденте се убрајају и Бразил, Турска и Египат. Да не говоримо о Ирану - неизбежној главобољи америчких и европских "миротвораца", који ту и тамо врше операције против власти независних држава.

Да ли је у том контексту неопходно драматизовати пораст нуклеарног клуба? Из неконвенционалног угла о даљим перспективама по овом питању, исказује своје мишљење главни уредник часописа "Атомска стратегија" Олег Двојников.

- Ако следимо логику да је нуклеарно оружје средство уздржавања и да обезбеђује мир за много година, може се закључити да то и није тако лоше. Хајде да размислимо: да је нуклеарно оружје било у Ираку, Сирији, Србији, да ли би дошло до познатих сукоба

Међутим, са овом тачком гледишта тешко да ће се сагласити чланови Савета безбедности УН и експерти МААЕ. Међутим, де факто, њихове изјаве и остају само добре намере. Упркос подршци напорима Агенције од стране западних влада и Русије, она нема ауторитет, политички утицај и техничке капацитете да контролише "Светиње над светињама" својих противника – Центре за развој најновијих технологија. И суверене државе, није грех признати, имају право на тајне.

Чак шта више, питање законитости поседовања нуклеарног оружја у великој мери зависи од процене. Уосталом, такозване цивилизоване земље, које се противе проширењу нуклеарног клуба и које неке државе сматрају уљезима, и саме су више пута у историји биле агресори. Зато се и број оних који намеравају да дођу у посед овог смртоносног оружја повећава: то је нормална ствар. Оно им је гаранција безбедности усред растућих тензија и глобалних економских проблема. Друга ствар је што неразвијеност и политичка нестабилност и могућност да терористи могу доћи у посед бомби може изазвати озбиљне проблеме у свету.

Данас, 22 државе игноришу ратификацију протокола о неширењу нуклеарног оружја. То представља доказ не само о њиховим далекосежним плановима, већ и о њиховим активном деловању у том правцу. Може ли се направити заокрет и створити нова, суштински паралелна са МААЕ, структура? Није превише оптимистичан по том питању члан Савета за спољну и одбрамбену политику, Владимир Аверчев.

- Највероватније, већ постоји програм за размену информација између обавештајних служби нуклеарних сила. То је оно што ми званично не знамо и не мислим да ће стварање међународног центра, у којем би се скупљале све информације, укључујући и оне из обавештајних служби, бити успешан пројекат. МААЕ је већ такав центар. Међутим, обавештајни извештаји - осетљиво је подручје, где квалитет и потпуност података зависи од степена поверења између безбедносних служби и, према томе, ствар је политичке сарадње.

Међутим, европски аналитичари се надају да ће се пронаћи механизми за откривање у раном стадијуму стварање нуклеарне технологије од стране држава које не би требало да их има. Али постоји још једно питање: шта ако су "недобронамерне" земље већ дошле до црвене линије? Западни политичари изражавају потребу за превентивним мерама у таквим случајевима, посебно оних војног карактера. Зар такве мере неће постати узрочницима великих трагедија? Чини се да је ова дилема још увек нерешива.

Илија Харламов,