Португал се плаши да не постане други Кипар

22-05-2013 09:56:14 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ francisco.fernandes/cc-by-n |


Финансијски проблеми Кипра су створили напетост која може да се сматра узроком нових проблема ван граница острва – такво мишљење су изнели водећи португалски банкари у интервјуу британском листу Фајненшл Тајмс.

Они говоре већ о одливу улагача, порасту неповерења између становништва и банкарског система Португала и позивају лидере ЕУ да својим изјавама не продубљују панику.

Руководиоци две највеће португалске банке сматрали су да је потребно да се фактички обрате отвореним писмом русководству ЕУ и његовим финансијским органима, укључујући Европску комисију. Они су назвали прогнозе које долазе из Брисела о ефекту домина и размишљања на тему Ко ће бити следећи после Кипра? опасном игром ватром, сматрају да сама подела зоне евра на здраво језгро и проблематичну периферију носи у себи опасност од нових потреса, сејући панику међу банкарским клијентима.

Ништа бољу улогу, по њиховом мишљењу, нису одиграле ни околности око финансијског спаса Кипра, које су показале како нестабилност националног банкарскот система, тако и незаштићеност улога обичних грађана. Али професор руске Високе школе економије у Санкт-Петербургу Андреј Заостровцев сматра да узрок могућег ефекта домина није у узнемирујућим изјавама лидера ЕУ или финансијској политици проблематичних земаља.

- Грешка је било уопште увођење јединствене европске валуте евра као такве. Грешка је било распростирање зоне евра на такве земље које не могу да се налазе заједно у једном валутном систему. На пример заједно са Немачком.

Према подацима лондонског недељника Економист, Поргугал је већ добио од Европске комисије, ЕЦБ и ММФ око 75 милијарди евра за стабилизацију свог финансијског система. Да ли је то много или мало? Њеној сусетки Шпанији, чија економија је много јача, потребно је око сто милијарди евра само на санацију банкарског система. Тако да цена могућег спаса Португалије може да буде много већа него за Кипар. У случају даљег разбуктавања финансијске кризе по читавој зони евра антикризни механизми ЕУ у извесном тренутку могу једноставно да остану без средстава.

За сада, истина, Португал, тим пре Шпанија, не фигурирају међу главним кандидатима за финансијску сатанацију по рецептима Европске комисије и ЕЦБ. Како подсећа поводом португалског сижеа Фајненшл Тајмс, наредна на списку може да буде Словенија. Нестабилна ситуација је и у Луксембургу и Малти.