Крос-трка србских малишана у Москви

21-05-2013 05:53:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Вредне српске маме су припремиле домаће колаче


У недељу се на територији Дворца Пионира на Воробјовим горама по осми пут одржао РТС крос за децу из дијаспоре. Организатори акције Љубица Алексић, Весна Пантовић и Даница Продановић су на најбољи могући начин оствариле ову манифестацију у парку Дворца, захваљујући директору Андреју Шашкову који је као и сваке године љубазно обезбедио место за одражавање овог догађаја.

Временски услови су такође погодовали да се око поднева на пољани под ознаком Старт окупи више од 150 дечака и девојчица са родитељима. У кросу су учествовала деца од 2 до 18 година, а стазу за наше тркаче је осми пут заредом припремио Михаило Овечкин. Учитељице Даница Продановић и Весна Пантовић су под отвореним небом у сеоском амбијенту успеле да прикажу сјајну представу "Посело" са децом из школице "Невен". Уз мој мали допринос око декорација испод младе липе су се могли видети старински предмети домаћинства, огњиште, ручни рад, сеоска тараба.

Организатор акције Весна Продановић испричала је за Глас Русије следеће:

- Трчала су деца од 1995. до 2011. годишта. По још не сведеним списковима, 98 деце је било у 18 трка. Трке су биле од 50 до 600 метара. Прошле године смо освојили прво место као најбољи организатори кроса у дијаспори, освојили смо статуу Победника која се и могла видети на приредби. Што се тиче посела, хтели смо да се не забораве традиције, то како су некада баке, прабаке и деке децу нашу забављале. Хтели смо да прикажемо кроз нашу приредбу “Посело“ њихова дружења, како су некад изгледала, да би деца што више знала. Јер многи то не знају у овим садашњим условима, када су заступљене дискотеке и клубови. Хтели смо да се види како се некад дружило, како изгледају народне ношње, обичаји и традиције. Бар мало смо им дочарали. Чули су се и звуци хармонике и песма Ој, Мораво. Била је припремљена погача као симбол традиционалног србског обичаја.

Гости спортског догађаја су били како сарадници амбасаде Србије у Руској Федерацији тако и многобројни пословни људи. Специјални гост кроса био је познати новинар РТС Решад Шемовић у улози водитеља програма који је децу навијачки бодрио у сваком тренутку, а потом и разговарао са победницима на циљу. Рашид Шемовић је за Глас Русије рекао:

- Ја сам и онога дана рекао да сам јако срећан што је дијаспора видела лепу страну у том нашем кросу, где ми у Србији трчимо већ 23 године. Да сте пренели то неко наше искуство код вас овде. И да се то примењује посебно на ову нашу децу која су наша будућност овде, и да је то прилика да се овде и друже и да мало причају на свом матерњем језику, и да је лепо бити у оној природи, јер то је заиста права примена, што би рекли, и принципа здравог живота. Тако да сам био срећан оног дана што сте били тамо. Мени је ово можда 15-16 пут да сам у Москви и увек волим да прођем старим стазама и, ето, подсећам се увек, и, ето, ту сам.


Приликом доделе захвалница, диплома и медаља на крају кроса чула се и бурна подршка другарима, аплаузима и узвицима, и верујте ми, да су сви победили тог дана: и деца и родитељи, који су такође трчали. Јер нисам видела ни једног уплаканог малишана. Певале су се дечије песмице на србском, дошло је до нових познанстава и игри никад краја. Све учеснике су изненадиле вредне маме које су припремиле домаће колаче.

Весна Семичастнова,