Први фаворити Азурне обале

21-05-2013 10:22:57 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Кански међународни фестивал се захуктава. Представљено је већ више од трећине радова. Жири под руководством Стивена Спилберга, као што је и предвиђено, ћути, зато водећи руски филмски критичари са задовољством деле утиске од виђеног.

Пљускови који су постали просто невоља за госте Кана, за фестивал изгледа имају позитивну улогу – нико не жели на улицу, зато су сале пуне на свим пројекцијама. Од 20 филмова основног конкурса представљено је седам – до понедељка увече списак ће се увећати до девет, и тог материјала је више него довољно за прогнозе. Наравно, појавили су се фаворити. Један од њих је филм познатих режисера који већ имају Златну палму, америчке браже Коен Унутар Луина Дејвиса. Он је посвећен кратком периоду музичког живота Америке с краја 50-их, када су се одједном појавили фолк и кантри. Главни јунак филма, млад талентован момак, покушава да се пробије на сцену.

Још један фаворит је филм јапансог режисера Хорокадзуа Коредија Какав отац, такав син. То је прича о трагедији коју преживљава богата породица из Токија. Родитељи обожавају шестогодишњег сина, а једног злосрећног дана сазнају да васпитавају туђе дете – у продилишту су помешали децу. И сада их треба заменити. Само замислите ту ситуацију и одмах ћете се најежити – изнео је емоције у интервјуу за Глас Русије водећи руски филмски критичар Валериј Кичин.

- Пред људима се поставља ужасна дилема: шта је ближе – рођена крв или мали човек у којег су већ уложио своју љубав... Поред свега осталог, то је и добро урађено, деца одлично играју. Врло су добри глумци. Паметно је урађен сценарио. Мислим да овај филм такав режисер као Стивен Спилберг, велики хуманиста, треба да оцени.

Постоји већ и очигледни аутсајдер конкурса, филм који је изазвао одбијање практично све публике. Реч је о филму Ели 34-годишњег мексичког режисера Амата Ексалантеа. Овај филм, како тврди Валериј Кичин, у Кану су једнодушно одбацили.

- То је суровост ради суровости. Разобличење ситуације наркоратова у Мексику се претвара у занесену демонстрацију суровости.

Између осталог можете да не сумњате: спискови аутсајдера и фаворита ће се променити много пута. Најзанимљивије следи. Сасвим намерно за последњи дан фестивала су остављене две најочекиваније премијере – нови филм Романа Поланског Венера у крзну и премијеар Џима Џармуша Преживљавају само љубавници. Тако да ће се интрига сачувати до краја.

Ван конкурса у категорији Специјалне пројекције био је приказан први дугометралжни филм младе руске ауторске Таисије Игуменцеве под називом Отегнути папке. Што се тиче филма Отегнути папке, по речима њеног продуцента, режисера Алексеја Учитеља, интересовање за филм већ су испољиле међуародне дистрибутерске компаније.

Рита Болотска,