У Русији ће се производити композитне компоненте за Боинг и Ербас

21-05-2013 09:39:25 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Влада Русије рачуна да ће увећати удео земље у светској производњи композитних материјала десет пута. Ово је изјавио у понедељак заменик министра за индустрију и трговину Игор Каравајев. По његовом мишљењу, овај задатак је сасвим реалистичан. Перспективне разраде у тој сфери у Русији већ постоје, али њихови резултати скоро могу да буду оцењени у иностранству.

Када се ради о коришћењу композитних материјала, прва грана на коју подсећају експерти је авионска индустрија. Коришћење композитних технологија омогућава да се летелице учине лакшим и савршенијим у погледу аеродинамике, а то значи да постижу боље показатеље, између осталог у уштеди горива. Ако су се раније композитни материјали користили у првом реду за одбрамбену сферу, сада све већу примену налазе у цивилној авијацији.

Русија има шта да понуди у тој сфери како унутрашњем, тако и спољном тржишту. На пример, Уједињена авионска корпорција је уложила у производњу детаља од композитних материјала скоро триста милиона долара. У Казању је почела да ради фабрика која у огледном режиму производи композитне делове за крила. Од наредне године ови длеови ће почети да се испоручују за производњу Сухој Суперџет 100. А у перспективи аустријски партнери ОАК планирају да продају ову продукцију водећим светским произвођачима – Боингу и Ербасу. Зарада од такве делатности треба да достигне 60 милиона долара годишње. Али ОАК у производњи композитних материјала рачуна на фабрику која ће се на лето отворити у Уљановску. Тамо ће се по јединственој технологији производити потпуно композитна крила за перспектвну руску новину – авион МС21. Ова летелица ће конкурисати таквим авионима као што је А-320 НЕО и породица Боинг 737 Макс. Коментарише председник уредничког савета листа Авиотанспортни преглед Алексеј Комаров.

- Претпоставља се да ће ова летелица бити економичнија по потрошњи горива – како на рачун савршенијих мотора, тако и на рачун савршеније аеродинамике. Она мора да буде лакша по конструкцији, између осталог ради тога се планира широко коришћење композитних материјала. Пројекат раде најбољи умови наше пројектантске школе.

Сама ОАК рачуна да ће успешно конкурисати западним авионима пре свега захваљујући својим технологијама које ће учинити МС-21 јефтинијим. Захваљујући потпуно композитним крилима руска летелица ће бити за 6-8% јефтинија од западних конкурената.

Леонид Гурјанов,