Линија живота Владимира Спивакова

20-05-2013 05:24:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Енергија доброте – будућност света – таква је девиза 10. Музичког фестиала Москва дочекује пријатеље. Дечији форум отварају у престоничком Дому музике млади таленти из 7 земаља.

Фестивал Москва дочекује пријатеље, највећи је пројекат добротворног фонда светски чувеног виолинисте и диригента Владимира Спивакова. За године постојања у њему је учествовало ко 20 хиљада младих музичара и сликара из 50 земаља. Владимир Спиваков убеђен је да захваљујући јединственом географском положају наше земље њена историјска мисија је пресек и синтеза култура Истока и Запада. Томе, по мишљењу маестра, и служи фестивал. А још он помаже деци разних националности да схвате и заволе једин друге, подвукао је министар културе РФ Владимир Медински.

- Љубав је узајамно осећање. Може се рећи да ће се ова деца вратити кући са љубављу према Русији. Они ће увек памтити и наше гостопримство и то како су им овде аплаудирали, и то како су их ту заволели.

Фестивалски концерти и изложбе традиционално се одвијају у најбољим московским концертним салама, а осим тога у болницама, дечијим домовима, тамо где постоје деца којима је потребна помоћ. Наравно, фонд активно подржава младе талентоване музичаре из разних земаља, купује за њих музичке инструменте, организује радионице најбољих педагога, приређује концерте и финансира путовања на међународне конкурсе. Владимир Спиваков не може да остане по страни од туђе несреће.

- Без обзира на то што помоћ здрављу није директна линија делатности фонда, не сме се бити равнодушан. Ми одржавамо концерте за помоћ деци којој је хитно потребна операција. сутра, прекусутра, за три дана треба да буду оперисана. Тако ми поклањамо живот овој деци. Таквих операција које је извео фонд има 111.

Између осталог један од актуелних фестивалских концерата добио је симболични назив Светлост наде. Средства од продаје карата же отићи на изградњу првог дечијег хосписа у Москви. Тако се деца која сањају да постану уметници од младих година васпитавају у духу саучешћа и милосрђа и осећају како је важна помоћ другима, сматра Владимир Спиваков.

- Пут Русије је духовни пут. Ја, наравно, нисам против да и земља, и град, и породица, и сваки човек живе материјално у потпуном благостању. И врло су важни са ове тачке гледишта такви фестивали, они као да постају мост између материјалног и духовног.

На отварању, заједно са младим музичарима из Кореје, Сингапура, Шведске, Јерменије, Француске, Украјине и Русије, иступиће прослављени камерни оркестар Виртуози Москве на челу са маестром Владимиром Спиваковом.