Будућност руске артиљерије

20-05-2013 04:58:36 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Русији су у току тестирања 152 мм. хаубице "Коалиција СВ", која користи нови принцип испаљивања пројектила. Русија тежи да створи потпуно нови систем артиљерије, који ће помоћи да се елиминише одсутство квалитета руске артиљерије до којег је дошло на размеђу векова.

Термоелоектрохемијско оружје ће уместо конвенционалног експлозивног барута користити специјално експлозивно средство високе густине, које се активира електричном кнопком. Наводи се да цев може да реагује не само на енергију, од гасова из окружења, већ и на електромагнетни пулс. Као резултат тога, постоји могућност повећања домета оружја за један ипо пут.

"Коалиција" ће имати веома висок ниво аутоматизације који ће драстично смањити опслуживање (можда до 2 особе). При том, кућиште са оружјем ће бити потпуно одвојена од дела за посаду. Место за чланове посаде у оклопној капсули ће помоћи да се побољша њихова заштита. Такође, очекује се да ће систем имати велику брзину гађања и повећан домет до 70 километара. Систем гусеница ће вероватно бити заснован на перспективној руској тешкој гусеничкој шасији, створеној по пројекту "Армата".

Пројекат "Коалиција-СВ" је познат по великом броју могућности. Нови принцип избацивања пројектила - само је један од њих. Једна од раних верзија "Коалиције" имала је две од 152-мм хаубичне цеви. Двоцевни систем тако високог калибра је требао да омогући да "Коалиција" постигне до сада невиђену брзину приликом пуцања, као и спровођење режима плотунског гађања из једне цеви. У оваквом режиму гађања, гранате, испаљене великом брзином једна по једна, крећу се различитим путањама и истовремено погођају циљ.

Према последњим публикацијама, о одлуци да се користе две цеви се касније одустало, али је услов да се постигне висока брзина гађања сачувана.

Русија тежи да створи потпуно нови систем артиљерије, којим ће се елиминисати одсутство квалитета руске артиљерије, које је почело са колапсом Совјетског Савеза. Тренутни артиљеријски систем руске војске је инфериоран у односу на најбоље западне моделе, као и кинеске системе.

Савремене кинеске самоходне хаубице 155-мм, као што је PLZ -05, направљене су на основу технологије, добијене током сарадње са америчком компанијом Space Research у 1980. Space Research је тада била пионир у стварању тешких топова са повећаном дужином цеви и опсега гађања. Искуство у креирању тешке артиљерије, комбиновано је са напретком у развоју средње гусеничке шасије нове генерације, као и достигнућима у области аутоматског управљања испаљивања огња. Коначно, за кинеске самоходне хаубице од Русије је позајмљен аутоматизовани систем пуњења, које користе руске хаубице "Мста-С".

Као резултат тога, нови кинески артиљеријски системи превазишао је руске аналоге по степену аутоматизације и домету. По својим карактеристикама, нови кинески артиљеријски системи се може поредити са најбољим западним, што је било показано у 2000, када је Кина успела да прода значајне количине својих хаубица Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијској Арабији. Поред тога, они могу да користе произведене по руској лиценци кориговане артиљеријске гранате "Краснопољ." Због свега горе наведеног, Русија сада мора да преузме велики напор да би повратила своје позиције на тржишту артиљеријског оружја.

Василиј Кашин,