У Москви приказана уникатна слика Николаја Рериха

20-05-2013 09:34:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Свега два дана, 16. и 17. маја, у Москви, у Међународном центру Рериха била је изложена уникатна слика Николаја Рериха „Богородичина дела“. После краће изложбе, слика одлази у Лондон, где ће бити изложена продаји у аукцијској кући Bonhams.

Дуго времена се сматрало да је слика Николаја Рериха „Богородичина дела“ изгубљена, а нашла се у приватној америчкој колекцији. „Богородичина дела“ је главна слика серије, коју је сликар замислио као „синтезу свих иконографских представа“ о Богородици. Рерих је маштао да створи збирни лик жене – мајке, која цели свет спашава. У ту сликарску серију спадају слике „Богородица Орифлама“ и „Богородица Заштитница“.

Слику „Богородичина дела“ мајстор је насликао 1931. године. Сматра се да је утисак, који је она имала на колекционаре и поклонике уметности био толико велики, да је сликар добио низ понуда ауторског понављања дела. Данас су познате још две варијанте ове слике,- једна је изложена у музеју Рериха у Њујорку, а друга у Латвијском националном музеју у Риги.

Према речима директора Руске секције Bonhams у Њујорку Јелене Харбик „на данашњи дан само мањи део слика толико високог нивоа налази се у приватним колекцијама. Појављивање на аукцији ове изузетне слике Рериха је најважнији ликовни догађај сезоне. Слика „Богородичина дела“ је једна од најзначајнијих слика генијалног сликара, која се појавила на аукцији у последњих неколико година“.

Полазна процена вредности слике износи 950 хиљада – 1,4 милиона евра, али има основа да се очекује да ће естимејт бити већи, и да ће слика „Богородичина дела“ постати једна од најскупљих слика Николаја Рериха. Тренутно рекорд држи слика Рериха „Он је изашао“ на којој је приказан храм Светог Сергија Радоњежског и фигуром свеца, који се појављује у облаку светлости. Године 2007. на аукцији Sotheby’s ова слика из 1922. године је била процењена на 139-195 хиљада евра, али је током надметања њена цена порасла десет пута, до коначног износа од 2,36 милиона евра.

Армен Апресјан,