Ноћ музеја у србским бојама

20-05-2013 09:53:00 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Међународном фонду словенске писмености и културе у Москви прошла је акција Ноћ музеја која се 18. маја већ традиционално одржава широм Русије. У поподневним сатима организатори - Татјана Панић, директор фонда и Љубов Кузњецова, координатор јуче затворене изложбе Боја Србије - поздравили су многобројне госте који су се окупили на територији фонда.

- Око 15 часова је почео програм брзог живописања, мајсторски течај познатих сликара. Сви заинтересовани, а то су углавном била деца, прионули су на рад с одушевљењем. Лепо пролећно време и звуци српске етно музике погодовали су да сликари, уз мој скроман допринос, приближе публици лепоту амбијента дворишта са опојним жбуновима јоргована, колоритном фасадом здања и старим храстом. Тако су се на платнима могле видети и мртве природе, градски пејзажи, букети јоргована и цвећа. Сликарка Исидора Ивановић се определила за своју тему, те се „родио„ још један Винчанац, а ја сам насликала симбол Миланског едикта - Хиро.Сви заинтересовани су могли да освоје и прве кораке грнчарске вештине. Редови деце и одраслих су чекали да седну поред мајстора и његовог магичног круга како би се опробали у улози правог грнчара.

Вечерњи део програма акције Ноћ музеја је преузела Олга Пањушкина (вокал, гитара) која је својим професионализмом очарала, а духовитошћу забављала публику у пуној сали Међународног фонда писмености. После концерта сви гости су имали прилику да виде завршене радове сликара и учествују у аукцији. Од класичног сликарства преко савремених праваца, све до дечијег стваралаштва продавала су се дела, радови и цртежи на „Веселој аукцији“. Ноћ музеја се завршила позитивно и веома успешно наступом оркестра КУШ, младих, необичних и креативних људи који су присутнима поклонили мајсторско извођење на разним ударним инструментима, као и на балалајци и гитари.

Весна Семичастнова,