БИОН-М1 – космичка Нојеова барка

20-05-2013 09:33:54 | | Глас Русије, фото: Роскосмос/ vostok.rs |


Руски космички апарат БИОН-М1 са животињама, биљкама и микроорганизмима вратио се успешно на земљу 19. маја. Како су саопштили у Центру управљања летовима, космички брод је атерирао у Оренбуршкој области. Последњи пут је Русија лансирала апарат серије БИОН 1996. године.

Ујутро 19. маја је модул у оренбуршкој степи дочекало ништа мање техничара, научника и сервисних тимова него модуле с космонаутима. Осим руских научника су атерирање сателита чекали су представници Немачке. На лицу места су биле размештене истраживачке лабораторије. Таква пажња је резултат тога, што биони нису летели у космос скоро 20 година.

БИОН-М1 је лансиран у орбиту 19. априла. Он је сличан космичкој Ноеовој барки. У орбити сателита су се у току месеца дана возили мишеви, гуштери, рибе, мекушци, биљке, колоније микроорганизама, семена, а чак и споре бактерија.

Његов повратак су нестрпљиво чекали, јер је то јединствени систем, - рекао је Гласу Русије главни уредник часописа Новости космонаутике Игор Афанасјев.

- Летови биолошких сателита су скупи и сложени са гледишта припреме. Зато се такви сателити лансирају доста ретко. Ти су експерименти потребни ради истраживања утицаја чинилаца космичког лета на живе организме да би се одредили оптимални режими рада космонаута у МКС, да би се боље схватио утицај космоса на живи организам приликом дужег лета.

С посадом брода је извршено више од 80 експеримената. Осим 20 руских истраживачких центара у програму учествује 15 страних универзитета. Управља читавим програмом Институт медцинско-биолошких проблема РАН.

Претходни руски апарат с животињама је лансиран 2007. године. Међутим, тада посада није била толико бројна, он је у орбити био само 12 дана.

Експерименте таквог типа Русија је почела да спроводи много раније од лансирања првих биолошких сателита, - испричао је Гласу Русије научни руководилац руског Института космичке политике Иван Мојсејев.

- Први експеримент такве врсте је лансирање паса Белка и Стрелка 1960. године. После тога смо редовно лансирали космичке бродове са различитим животињама – то су били пси, мајмуни, мишеви, пацови. Све је то неопходно ради проучавања утицаја космоса на човека.

БИОН-М1 је нова генерација сателита. Последње лансирање је заправо прво из серије од 4 лансирања. Преостала три лансирања се планира остварити до 2020. године. Американци су обуставили слична лансирања још крајем 1960-х година протеклог века. Сада ће САД и Европљани користити руске космичке апарате.