Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Музејске ноћобдије

Музејске ноћобдије

19-05-2013 09:35:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Русији је протекла „Ноћ музеја“. На стотине хиљада људи широм земље – од тихоокеанског Владивостока до балтичког Калињинграда – придружили су се међународној културној акцији, која је била логичан завршетак Међународног дана музеја – 18. маја. Најмасовнија „Ноћ музеја“ протекла је у Москви – она је привукла преко милион учесника.

Талас музејских ноћобдија био је у Москви предвидљив. У руској престоници културна акција „Ноћ музеја“ са 18. на 19. мај, одржава се по седми пут, и овог пута је имала доста новина. Шеф градске управе за културу Сергеј Капков је на следећи начин издвојио догађања.

- Шта је то што је новина? Новина је „Ноћни музејски поход“, фестивал немог филма, конкурс „Паблик-арт“. Веома нам је драго, да су нам се придружили такви музејски симболи, као што су Третјаковска галерија, међутим и културни кластери типа „Флакон“, „Винарија“, „Арт-плеј“, паркови и имања, па чак и позоришта.

Преко две стотине музеја у Москви били су отворени за посетиоце од залазка сунца до поноћи, а један део и до зоре. Овог пута акције су се мање одржавале у изложбеним просторима, а претежно на спољним просторима. Придруживањем карневалској поворци уз музику и игру, под називом „Ноћни музејски поход“, могло се обићи неколико културних адреса. Доста ноћобдија су кренули управо овим путем. Људи са академским интересовањима увече су дошли пред Музеј ликовне уметности Пушкина, где је одржан шоу оживелих скулптура, а у ноћно време окупили су се у музеју имању Царицино, на концерту симфонијског оркестра под отвореним небом. За оне, који би „све и одмах“, и дају предност искључиво новим таласима у уметности, најадекватније место су били центри савремене уметности. Један од најпопуларнијих у Москви, налази се на простору бивше фабрике вина. То је „Винарија“. У њеним галеријама, на манифестацији „Вече вернисажа“ и на околном простору сакупио се велики број људи, обећано је пуштање ваздушних балона. Већину је чинила омладина. Знатан број људи посећују овај центар у „Ноћ музеја“ неколико година редом, као на пример студенткиња Јекатерина.

- Ја увек долазим на „Винарију“, овде је увек све тако добро организовано. Сећам се ватреног шоуа претпрошле године, биоскоп на улици – то је код њих увек. Сада сам била у галерији, тамо је изложба Алимпијева, погледала сам његов видеоарт, а сада ћу на трг.

Друго младо друштво је до ишло на „Винарију“ са изложбе познатог шпанског сликара XX века Ђоана Миро, која је стигла у Москву са Мајорке. О својим утисцима говори будући архитекта Лариса Коваљова.

- Најзад сам успела да погледам изложбу мог омиљеног Ђоана Миро, у Музеју савремене уметности. Изузетно сам одушевљена! Потпуно се стиче утисак да се налазиш у радионици Мироа, јер су на изложбу довезли његову радну собу са комплетним намештајем, тамо је и његова палета. Приказано је много радова, и сви су тако позитивни. То је такав оптимистички надреализам. Све у свему, веома је, веома лепо.

Наравно да је дивно било и у другим градовима. У Санкт-Петербургу, у центру „Ерарта“, на пример, прошла је „Хипи ноћ“ са дискотеком са слушалицама. Новосибирски Музеј народа Сибира је организовао мастер класу израде каменог оруђа и прастарог начина ткања. У Нижњем Новгороду, на Волги, музеји су организовали параду клубова историјских реконструкција са правом топовском битком!.

Олга Бугрова, Алексеј Љахов