Патријарх Кирил: „Праведно друштво се неће изградити на крви“

19-05-2013 09:31:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Поглавар Руске цркве пред становницима и гостима уралског града Јекатеринбурга апеловао је да се памте трагични догађаји прошлости, да би се избегле грешке у будућности. Ових дана се тамо одржавају свечаности поводом 400-годишњице Дома Романових. Патријарх Кирил предводи основне манифестације прославе.

Није сасвим коректно да се говори управо о „прослави“ у Јекатеринбургу. Јер је управо у овом граду, јула 1918. године мучки стрељан последњи руски император Николај Други са породицом. Сећања на те догађаје и данас живе у локалном становништву. „Визитке“ града су споменик „На Крви“, постављен на месту куће у којој је стрељана императорска породица, и место Ганина Јама, где су се затим нашли остаци императорске породице. Локално становништво не гаји према овим местима однос као према туристичким објектима. „Овде је све прожето живом историјом и духовношћу, зато често и долазимо на ова места“,- прича ходочасница Светлана Смолина.

- Са једне стране то је место бола, са друге – огромна благодат и радост. Јер царски страстотрпци се моле за нас, за целу земљу, за све грехове, које свако има. Код нас још има доста неверника, а убеђена сам да ће преко царске породице и благодатног односа који је владао у императорској породици, љубави, коју су нам свима показали,- народ доћи до вере и Бога.

Кратка литија патријарха Кирила одржана је код крста уздигнутог управо на месту Ганине Јаме, где су, како се сматра и била уништена тела. Нешто касније, првопрестолник је одслужио молебан у доњој цркви Храма на Крви, где је била стрељана царска породица. Све се то преносило преко великих екрана. Хиљаде верника, заједно са патријархом Руске православне цркве као да су молили праштање од невино убијених и свих прогањаних током година богоборства и црвеног терора. О прошлости и будућности заједно су се молили становници Јекатеринбурга и представници Дома Романових. Велика кнегиња Марија Владимировна Романова – последњи директни потомак императорске породице, која је на челу императорског Дома Романових, и назива себе духовником руског престола, била је до суза дирнута. „Специјално сам ових дана допутовала из Шпаније, да би се молила о прецима заједно са патријархом Кирилом“,- рекла је дописнику „Гласа Русије“

- Ова година је веома значајна и за моју породицу, и за целу Русију. Пре свега, то је 400-годишњица завршетка Смутног доба победом руског народа и избором Романових на престо. То је историја моје породице, тако да нисам могла а да не будем овде, да би се молила заједно са поглаваром Руске цркве. То је веома тужно место, али је данас оно освећено сећањем на царске страсторпце, који су своју крв пролили за Русију. Мени је било веома важно да будем овде.

2013. година је по својој бити година троструког императорског јубилеја. Пре 400 година ступио је на престо први цар из династије Романових – Михаил Фјодорович. 19. маја 1868. године родио се последњи император Русије из династије Романових – Николај Други. Пре 95 година, у ноћ на 17. јули био је убијен. Сједињење датума свих ових догађаја у једној години је одређени знак за савремено друшво и државу, изнео је уверење патријарх Кирил.

- То даје могућност да се размисли о историји наше отаџбине, о трагедији нашег народа, да се још једном присетимо духовног подвига императора Николаја Другог и његове породице, који је био изражен у прихватању смрти на начин, на који сваки хришћанин треба да је прими. У кроткости и спокојству, праштању непријатеља, у пуном смирењу и предаји своје душе и својег тела у руке Божје. Зато данас и славимо име светог страсторпца императора Николаја Другог и његове породице.

Данашње манифестације су од значаја за целу Русију, а не само Јекатеринбург, износи своје уверење представница императорског дома, удовица рођеног сестрића убијеног императора Олга Николајевна Куликовска-Романова, која је такође ових дана боравила у Јекатеринбургу.

- Сваки пут долазим овамо са болом у срцу, али осећам да морам бити овде. Овде се десила велика трагедија Русије, а њено искупљење се делимично бележи сваке године. Људи су почели да се кају за то што се десило, да схватају како смо изгубили Русију. Сада сви ми треба да радимо на обнављању, препороду Русије.

Свечаности поводом 400-годишњице Дома Романових, које се одржавају 2013. године у разним градовима Русије и другим земљама света је неопходан корак ка успостављању историјске правде и препороду моћи и снаге Русије, закљичила је Куликовска-Романова.

Милена Фаустова, Алексеј Љахов,