Јекатеринбург обележава 400-годишњицу дома Романових

19-05-2013 09:23:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У престоници Уралског федералног округа – Јекатеринбургу – почеле су празничне манифестације посвећене 400-годишњици царског дома Романових. Главне свечаности предводио је поглавар Руске Православне Цркве патријарх Кирил, који је допутовао у пастирску посету митрополији.

Руска Православна Црква посебно обележава овај јубиларни датум, рекао је у интервјуу за радиокомпанију „Глас Русије“ руководилац службе за штампу патријарха ђакон Александар Волков.

- Руска Црква је 400-годишњицу дома Романових почела да обележава почетком ове године. Манифестације су одржане у Москви и сад је патријарх допутовао у Јекатеринбург. Не сећамо се само Државне сталешке скупштине одржане 1613. године и избора Михаила Романова на царство. Патријарх је такође допутовао на место погибије, на место где је стрељан последњи руски цар. Није могуће посматрати историју дома Романових без трагедије која се десила царској породици.

У програму патријарха је посета манастира царских страстотрпаца на стратишту – Гањиној Јами – бившем руднику, где су одвезени и бачени остаци последњег цара Николаја Другог, његове супруге и деце, као и слугу. Патријарх Кирил ће служити молебан у храму-споменику Спас на Крви, који је подигнут на месту чувене куће Ипатјева, која је позната по тужним догађајима и у чијем подруму су сви они стрељани.

Јекатеринбург је основан по декрету цара Петра Првог 1723. године. Од тада су представници царске породице, међу којима су били како цареви, тако и велики кнезови, волели овај уралски град и више пута су га посећивали. Истина, последњи пут принудно. После фебруарске револуције 1917. године и одрицања од престола последњег руског цара Николаја Другог, бивши руски император и његова породица су по одлуци Привремене владе прогнани у Тобољск. Бољшевици, који су дошли на власт, у априлу 1918. године су одлучили да преместе Романове у Јекатеринбург, одакле је планирано да буду довезени у Москву, наводно, ради суђења. Међутим, цар није стигао у престоницу. Убијен је 78 дана након доласка у град заједно с породицом и укућанима. То се десило у ноћи уочи 17. јула 1918. Ове године се навршава 95 година од тог крвавог догађаја.

Без обзира на то што свечане манифестације посвећене 400-годишњици дома Романових у Јекатеринбургу почињу тек ових дана (18-19. мај), чланови царске породице се овде стално помињу и сећању на њих се посвећују изложбе и концерти, као и специјалне екскурзије на места која су повезана с овом царском породицом. Истина, главни догађај 2013. године тек предстоји. Сваке године се средином јула у граду одржавају „Царски дани“, уприличени поводом датума стрељања царских сужања, рекла је дописнику „Гласа Русије“ порт-парол јекатеринбуршке епархије Светлана Ладина.

- Кулминацију је представљало богослужење у ноћи уочи 17. јула код храма Спаса на Крви и литија до Гањине Јаме. То је увек на десетине хиљада људи. То је људска река која тече двадесет један километар. Иду од малог до великог: и врло мала деца и старе баке. Али главну окосницу ипак чине људи средњих година и омладина.

Поводом 400-годишњице дома Романова нису само руски градови (Москва, Санкт-Петербург, Кострома, Волгоград, Нижњи Новгород и многи други) одлучили да одрже раскошне свечаности, већ и мноштво иностраних земаља. Међу њима су: Канада, Француска, Луксембург, Велика Британија, Белгија и Италија. Све свечаности се одржавају на државном нивоу и уз подршку Руске Православне Цркве.

Милена Фаустова,