Предаукциона изложба Sotheby’s се одржава у „Новом Мањежу“

19-05-2013 12:15:01 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Јединствена платна Ел Грека и Пабла Пикаса, као и дела руских уметника излажу се у Москви. Аукцијска кућа Sotheby’s је донела у Русију топ-лотове летњих аукција.

Централне експонате на изложби представљају два рада Пабла Пикаса из колекције његове унуке Марине. „Девојка која седи у сивој хаљини“ (1943.) – лаконски, скоро монохромни портрет једне од вољених уметника – Доре Мар. Слика је насликана две године пре њиховог коначног раскида, али се већ у овом раду осећа напетост која се између њих појавила. „Мртва природа с палетом и главом бика“ по гами боја и општој напетости подсећа на „Гернику“, један од уметникових најпознатијих радова. По речима представника аукцијске куће, средства добијена од продаје ових слика, а то је неколико милиона евра, биће усмерена на помоћ деци-сирочадима и деци која су доспела у невољу.

Безусловно, најинтереснијим делом из одељка Стари мајстори може се сматрати ремек-дело Ел Грека. Слика „Молитва светог Доминика“ из колекције немачког одељења УНИЦЕФ.

Како је за „Глас Русије“ рекао шеф међународног одељења старих мајстора аукцијске куће Александар Бел,

- Веома познати колекционар доктор Густав Рау је завештао УНИЦЕФ-у ово ремек-дело заједно с другим радовима, што представља највећи поклон који је ова организација добила у току читаве своје историје. Доктор Рау је колекционар који је у другој половини ХХ века сакупио једну од највећих приватних колекција уметничких дела на свету, филантроп. Он је био економиста, али је већ у зрелим годинама нагло променио живот, добио је диплому лекара-педијатра и отпутовао је на 20 година у Африку где је радио у болници изграђеној од сопствених средстава.

Традиционално богато на изложби су представљани топ-лотови руске аукције која ће бити одржана 3. јуна у Лондону. У „Новом Мањежу“ се могу видети радови Василија Кандинског, Давида Бурљука, Наталије Гончарове, Николаја Фешина и неколико дела Бориса Кустодијева. Међу сликама аутора „Руске Венере“ издваја се чудан акварел, који није нимало карактеристичан за уметника „Мајмунчић-играчка“, који је судећи по натпису, био поклоњен кћерки Фјодора Шаљапина „у сећање на прво упознавање с „Кино“ – управо тако је девојчица називала играчку.

Један од најзанимљивијих експоната у делу фотографија јесте пројекат „Москва Микијевим очима“, који су крајем 90-их направили угледни представници московског концептуализма Виталије Комар и Александар Меламид.

„...У лето 1998. године заједно са шимпанзом Микијем направили смо серију

фотографија с погледом на Москву, - писали су уметници о овом пројекту. – После распада СССР жеља да направимо екскурзију у своје детињство, да видимо места која су остала цела и која су нам се урезала у сећање, рађала се више пута, али је само Микијево учешће отворило излаз за искорак ван граница обичних туристичких фотографија... Звезда московског циркуса, играч Мики, одмах је заволео рад с фотоапаратом... Мики је брзо научио да притиска дугме прстом и да схвата везу између онога што види и појаве приказа. Касније је постао пуноправан партнер и често је доминирао. Приликом рада с обичном камером без аутоматског фокусирања фотографије су стекле изванредну непредвидивост...“

Почетна цена фотографија Кремља „истакнутих по својој непредвидивости“ износи 50 хиљада фунти стерлинга.

Армен Апресјан,