Нове ваздушне луке Москве

19-05-2013 09:11:25 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви се појавила нова ваздушна лука. На крову хотела трговинско-изложбеног комплекса Крокус-сити прорадио је први у Русији хелидром. Своје утиске за Глас Русије изнели су потенцијални путници.

Нови хелидром не чуди својим размерама, али при томе поседује све атрибуте ваздушне луке – тамо постоји и сала одлазака и долазака, зона регистрације и бизнис-центар. Уз то његова појава већ данас је више него тражена, истакао је први путник хелидрома, чувени руски креатор Валентин Јудашкин.

- То је према мом мишљењу одавно требало учинити. Дешавло се да сам доста каснио са једног аеродрома на други и обратио се пилотима хеликоптера да ме брзо превезу. Било је хитно снимање, није смело да се омане.

Велике наде у нови хелидром полажу руски пословни кругови. Како сматра директор за развој холдинга Руски хеликоптерски системи Наталија Трофимова, проширење ваздушног саобраћаја у Московском региону биће добра подршка домаћем бизнису.

- Ако се претпостави да ће ваздушни саобраћај у Москви бити отворен, то је повољно место за старт летова према центру Москве речним коритом. Прес-служба председника је објавила да је и у Кремљу отворен хелидром за прво лице. Мени се чини да је то први корак у процесу отварања неба. Надам се да ће летови изнад тока реке Москве у догледној будућности бити дозвољени. То ће олакшати саобрађајну ситауцију, убрзати рад бизнисмена и постати стимуланс за развој бизнис-авијације. Ако се то деси, то ће бити велики корак унапред.

Руско тржиште хеликоптерског саобраћаја сада преживљава стадијум бурног развоја. Многи страни произвођачи пропелерских летелица виде велике перспективе за себе. У том кључу руски произвођачи треба да испоље максимум талента да се не нађу ван игре, сматра представник руске авиокомапније ЈутЕр у Швајцарској Сергеј Кузњецов.

- Имамо много неба. Немамо проблем презасићености авионима. А ако се погледа иза Урала, тамо у одређено време године можете да се крећете само хеликоптерима. Сматрам да све велике компаније сада планирају излазак на тржиште Русије. И најважније је да се домаћи произвођачи на време оријентишу.

Предтавници бизниса се слажу у мишљењу да је отварање новог хелидрома постало пробој у пословном животу Русије. Како је истакао представник холдинга Руски хеликоптерски системи Азад Каријев, већа доступност хеликоптереског транспорта и повећање интересовања за њега од стране најразличитијих слојева становништва може да иницира мноштво бизнис-пројеката – од хеликоптерског таксија до ваздушних екскурзија.

Григориј Миљенин,