Недеља концентрисане спољне политике

19-05-2013 07:50:59 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Протекла недеља је прошла у знаку спољнополитичке активности руског председника Владимира Путина. У својој резиденцији Бочаров поток у Сочију он је имао низ сусрета са страним лидерима и шефом УН Бан Ки Муном.

Први, ко је протекле недеље посетио Владимира Путина у Сочију, био је премијер Израела Бењамин Нетањаху. Његова посета је извршена 14. маја, после авионских напада Израела на територију Сирије. Заоштравање односа између тих земаља и перспективе испорука Дамаску комплекса С-300, сигурно су били обухваћени током разговора, тим пре, што ово питање много забрињава израелске власти. Иначе, формално су стране разматрале читаву лепезу узајмних односа, те нису јавно коментарисале тај проблем.

Руски председник је истакао да ситуација у Сирији прети дестабилизацијом читавог Блиског Истока. Зато све заинтересоване стране морају да испољавају посебну одговорност.

Владимир Путин је подвукао да ће консултације о сиријском питању између Русије и Израела бити настављене, између осталих и по линији специјалних ресора. Путин и Нетањаху су констатовали очити раст економских веза. Руски председник је изјавио да обим узајмних инвестиција може да буде повећан, например, на рачун туризма, који се после укидања виза између две земље, повећао неколико пута.

15. маја је Владимир Путин имао преговоре с вијетнамским премијером Нгуен Тан Зунгом. Стране су потврдиле стратешки карактер партнерства две земље. Према речима Путина, Москва и Ханој намеравају да повећавају широку економску сарадњу, између осталог, преко Царинског савеза, у енергетици и војно-техничкој сфери. Вијетнам је већ један од водећих трговинских партнера Русије у Југо-Источној Азији. Међутим, земље морају да теже већем, - истакао је председник Русије.

Важан корак у развоју стратешког партнерства ће бити прикључење Вијетнама зони слободне трговине с Царинским савезом Русије, Белорусије и Казахстана. Вијетнамске власти сматрају да ће успешни завршетак процеса постати продор у односима с Русијом и са читавим регионом. Према резултатима посете вијетнамког премијера потписано је неколико споразума, између осталих, меморандуми о сарадњи између Гаспрома, Роснефта и Петровијетнама. Иначе, енергетско партнерство две земље не обухвата само енергенте. Други важни правац је мировни атом. 2010. године је Русија закључила с Вијетнамом споразум о почетку изградње у земљи прве атомске електране. У области војно-техничке сарадње Ханој је такође стабилно током више година један од 5 главних партнера Москве.

Тема атомске енергетике је постала једна од кључних и 16. маја приликом преговора Владимира Путина с председником ЈАР Џејкобом Зумом. Наредних пар деценија јужноафричке власти планирају изградњу око 10 енергетских блокова у износу 40 милијарди долара. Изјављуу оне и о изградњи вишенаменског истраживачког реактора, и о развоју заједничког с Русијом бизниса у области изотопа. Росатом, који има напредне нуклеарне технологије, спреман је да активно учествује у том раду.

Јужно-Афричка Република је један од кључних партнера Русије у Африци, истичу у Москви и Дурбану.

Владимир Путин са оптимизмом разматра динамику веза две земље.

- Имамо добре контакте на политичком нивоу, и то не само билатералне, већ и на међународној сцени у кључним међународним организацијама. Развијају се економске везе. Протекле године обим робног промета се повећао више него за 66 одсто, у првом тромесечју ове године за 17 и нешто одсто. Многе руске компаније испољавају заинтересованост према раду на тржишту ЈАР, неке већ раде доста активно, нарочито у рударској индустрији. Морам да кажем да и јужно-афричке компаније почињу да двољно успешно делују у Русији.

Већ после преговора председници Русије и ЈАР Владимир Путин и Џејкоб Зума су изјавили о неопходности очувања територијалног интегритета и суверенитета Сирије, као и о недопустивости спољног мешања у послове те земље. Та је тема била разматрана и 17. маја у телефонском разговору Путина с британским премијером Дејвидом Кемероном, који је посетио Сочи у мају.

Путин и Кемерон су се договорили о наставку дијалога о ситуацији у тој земљи све до сусрета на самиту осморице у Северној Ирској у јуну.

Исти дан је руски лидер имао сусрет с генералним секретаром УН Бан Ки Муном. Он је истакао важност те организације у међународној политици и личну улогу њеног шефа. Бан Ки мун је, са своје стране изјавио да Русија и даље иступа као лидер у решењу светских проблема.