Рецесија „управља“ зоном евра

19-05-2013 12:44:20 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Према најсвежијим објављеним статистичким подацима за зону евра, она се и даље налази у дубокој рецесији. Водећи светски финансијски експерти сматрају да то још није граница.

Наде у скорије превладавање финансијске кризе у зони евра обично се везују за две кључне економије зоне евра – немачку у фрацуску. Претпоставља се да радећи у вези, оне могу да извуку проблематичне земље и оне државе којима за сада полази за руком да избегну осетан економски пад. Ипак, изгледа да ове наде у скорије време неће бити остварене. Темпо напретска немачке економије је минималан, а француска уместо спасавања других сама клизи у рецесију.

Као што се зна, главна црта рецесије је смањење унутрашњег бруто производа два квартала за редом. У Француској се то већ десило. При томе смањење унутрашњег бруто производа у Француској два квартала за редом фиксирано је први пут за све време актуалне финансијске кризе у ЕУ. Прерачунато на годишњи темпо, француска економиј аназадује за 0,4%. Још брже се смањује прилив инвестиција – за 0,9%.

Смањење прилива капитала је најопаснија тенденција у насталој ситуацији. Реч је не само о губитку вере финансиста у економске перспективе ЕУ и зоне евра, већ и о дефициту слободних средстава за превладавање кризе – истакао је у разговору за Глас Русије руководилац Московске школе економије Московског државног универзитета академик РАН Александар Некипелов:

- Како би се кредитирала економија, новац је неопходан. Али није довољно једноставно имати новац. Треба још имати веру у развој. треба да банкари имају веру у то да ће се економија развијати, да ће издати кредити бити враћени.

На ивици рецесије се нашла и економија Немачке. Не чуди што водећи светски економисти постају песимисти. Рецесија у зони евра биће дуготрајнија и дубља него што се претпостављало раније – констатују у свом последњем реферату аналитичари рејтинг агенције Мудис.

Истина, не треба апсолутизовати економске прогнозе и рејтинге. Стварност има обичај да приређује изненађења. Па и сами по себи рејтинзи носе прилично услован карактер и пре су неки оријентири за инвеститоре, него реална анализа унутрашњег стања поједине националне економије, подсетио је за Глас Русије аналитичар руске групе компанија РБК Александар Јаковљев:

- Не бих одмеравао рејтинге и говорио коме је економија боља, а коме гора. Рејтинг је комплексна оцена, често је она субјективна. Па, она утиче на инвестициону атрактивност актива поједине земље. Али она не говори о томе у ком стању се налази економија дате државе.

А шта је са европски регулаторима? Они такође нису оптимисти. Европска ЦБ предвиђа пад економије зоне евра у текућој години за 0,5%. Европска комисија са њом се не слаже – али само по темпу, прогнозирајући пад од 0,4%. Тако да општа европозадина за сада остаје суморна.