Шпијунске страсти-2013: незахвални Фогл

19-05-2013 12:40:23 | | Глас Русије, фото: ФСБ РФ/ vostok.rs |


Шпијунски скандал неће утицати на даљи развој односа између Москве и Вашингтона. Тако сматрају аналитичари, у то се уздају и у америчком Стејт департменту.

Трећи секретар амбасаде САД Рајан Фогл, кога су припадници руске ФСБ ухватили на делу, објављен је персоном нон грата и екстрадиран из Москве. Експерти су уверени да неће доћи до других последица: ситуација у свету је толико сложена да ни САД, ни Русија немају жељу да испољавају суперстрогост.

Амбасадор САД Мајкл Макфол је 15. маја био позван у руски МСП. Њему је изјављен протест у вези са покушајем врбовања припадника једног од руских специјалних ресора од стране представника ЦИА, који је радио под окриљем амбасаде САД. Како су изјавили у спољнополитичком ресору, ухапшен на делу амерички дипломата мора да напусти РФ у што краћем року. МИП је изразио жалење, што је до инцидента дошло у моменту, када су председници РФ и САД потврдили спремност за ширење билатералне сарадње. Сам Макфол није пожелео да разговара с новинарима.

Кадровског агента ЦИА је ФСБ ухапсила ноћу у уторак. Фогл је покушао да врбује једног припадника руских специјалних ресора. Како је постало јасно из писма, које је представљено у оперативном снимању, агент је предлагао Русу милион долара годишње за дугорочну сарадњу. Шпијунски арсенал, нађен код Фогла приликом хапшења, изгледао је помало чудно за данашње време: перика, два пара наочара од сунца, компас и Атлас Москве, као и крупни новчани износ – аконтација новом агенту за сарадњу.

Стејт департмент САД је потврдио чињеницу хапшења припадника америчке амбасаде у Москви. Тамо су изразили наду да тај инцидент неће шкодити односима с Русијом, међутим, одбили су да говоре о појединостима. Експерти у својим коментарима истичу: докази кривице Фогла су били сувише очити – он је прешао границе, те је деловао дрско. Могуће је да су младог агента специјално изложили хапшењу да би изазвали узвратне акције специјалних ресора и провоцирали скандал. Међутим, они нису постигли свој циљ: у последње време између Москве и Вашингтона има знака отопљавања односа, - сматра генерални директор Центра политичких информација Алексеј Мухин.

- Тешко да ће то имати утицаја на руско-америчке односе на високом нивоу. То је доста непријатан инцидент, али он нема озбиљан карактер. Припадник америчких специјалних ресора је веома млад и неискусан.

Односи између САД и Русије су се заиста квалитативно променили. Такви инциденти не могу да утичу на тај процес, уверен је познати руски политиколог Борис Межујев.

- Данас је сасвим друго доба. Постоји осећај да се дипломатски односи дистанцирају од различитих раскринкавања. Геополитички и економски односи су једно, а различити скандали, међу њима и шпијунски су друго. Ситуација у свету постаје толико сложена да ниједна страна – ни САД, ни РФ немају жељу да испољавају суперстрогост.

Помоћник председника Русије за спољну политику Јуриј Ушаков је назвао инцидент случајем грубог, незграпног врбовања, који се десио на позадини јасно израженог расположења лидера две земље за активирање сарадње и контаката између специјалних ресора. Шеф руског МСП иначе сматра ту тему сувишном на преговорима са својим америчким колегом Џоном Керијем у Москви. Све је већ познато јавности, све је разумљиво, - изјавио је Лавров.

Мора да се каже да су у руским срецијалним ресорима увређени због тако грубих акција америчких колега, јер изјаве о сарадњи нису само речи. После арпилских тероористичких акција у Бостону је заједничка група агената ЦИА и официра ФСБ посетила Дагестан, где живи породица Царнајевих (Џохар и Тамерлан Царнајеви су организатори експлозија на завршној линији маратона). Између осталог, управо тада су Американци упознали руске контраобавештајце и сазнали бројеве њихових телефона. Када је по повратку Фогл почео да врбује новог пријатеља, официр – стручњак за борбу против тероризма на Северном Кавказу – ухапсио је агента и предао припадницима ФСБ.

Како се сазнало, то није прва епизода пустоловина Американаца у Русији. ФСБ је још у октобру 2011. године упозоравала резидентуру ЦИА у Москви о недопустивости покушаја врбовања припадника руских специјалних ресора. Уз упозорење је био предат списак оних, кога су већ покушали да врбују амерички агенти. Ти инциденти нису били познати јавности. Међутим, у случају с Фоглом, према речима представника ФСБ, ЦИА је прешла црвену линију. Зато су им и приредили јавно шибање.