На марихуани до високих спортских достигнућа

17-05-2013 12:09:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Спортисти могу да пуше марихуану чак и дан пред такмичење


Руски стручњаци су изразили недоумицу у вези са одлуком Светске антидопинг агенције (WADA) да се 10 пута повећа максимално дозвољени ниво наркотичких супстанци у организму. Ради се о канабиноидима који настају приликом употребе конопље. Врло оригиналан прилаз једном од најважнијих питања, и то организације, која би као требала да буде одговорна за поштен спорт, нас тера да размислимо не само о професионалној, него и о етичкој страни.

Допинг скандали су одавно константни атрибут највећих спортских такмичења. Због коришћења забрањених препарата често су дисквалификовани познати бициклисти, клизачи, скијаши и ко све не. Често је то био узрок за озбиљне психолошке проблеме, али и за крај каријере у великом спорту.

За лекаре репрезентација је допинг контрола увек представљала главобољу на свим великим такмичењима. Борба за „чист“ резултат се води на живот и смрт. Како су захтеви за препарате које користе спортисти постајали строжи, тако су сналажљиви хемичари неуморно радили на новим стимулаторима који се за сада не могу „уловити“. Високи спортски званичници, рекло би се, се залажу за свети циљ – да се спорт постане максимално транспарентан и да стимулише здрав начин живота и моралне принципе. Тако да још чудније изгледа одлука WADA, која у суштини употребу канабиса - забрањене дроге у многим државама – претвара у лаку и безопасну забаву којом се баве чак и спортисти.

Спортски новинар Григориј Твалтвадзе је одлуку Светске антидопинг агенције назвао шокантном:

- Ако се дуго година води борба са ефедрином, галазолином и другим капима које људи капљу у нос, онда ми је јако тешко да сада разумем шта је изазвало овакву одлуку. А, да је то јако велики проблем код спортиста, то сви знамо. Многи од њих су ухваћени на делу. Сада се одржава светско првенство у хокеју. И, они који нису дошли на првенство, а имали су јако добру сезону, су својевремено ухваћени у овом послу.

Извршни комитет Светске антидопинг агенције је повећао максимално дозвољену количину конопље у организму са садашњих 15 до 150 нанограма по милилитру. Према речима стручњака, сада спортисти могу да пуше марихуану чак и дан пред такмичење и да се не боје да ће бити дисквалификовани. А, не тако давно, је за позитивни налаз на марихуану следила чак и полугодишња дисквалификација и забрана учешћа на првенствима, олимпијадама и другим историјским догађајима у спортском животу. И, наравно, поврх званичних санкција љубитељи пушења су критиковани од стране друштва као нарушиоци елементарних моралних норми. Чак и звезде које су били љубитељи овога. На пример, 18-струки олимпијски шампион у пливању Мајкл Фелпс.

А, шта ће бити сада, не рачунајући чисто физичко дејство наркотика? Према мишљењу стручњака Московског финансијско-индустријског универзитета „Синергија“ Андреја Малигина:

- Мени се чини, да је још важније како ће то утицати на младе спортисте који се угледају на звезде. Ако је Мајкл Фелпс могао лако да призна да се чашћава марихуаном, шта да се очекује? Подићи праг – то значи, охрабрити, али ја се надам супротном.

Истовремено, извршни директор Руске антидопинг агенције Никита Камајев је обратио пажњу да се већ сада види тенденција ка увећању броја проба позитивних на канабиноиде. Тако да лагани дим са специфичним мирисом лако може постати константни атрибут спортских база, где се за свој звездани час припремају будући шампиони. И биће добро, ако на постерима, које скупљају њихови млади обожаваоци, спортисти буду са спортским реквизитима, а не са цигаретама или замотаном марихуаном у рукама.

Илија Харламов,