Да ли ће постојати пријатељство између Русије и САД у сајбер-простору?

17-05-2013 11:53:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе нису у стању да се саме супротставе сајбер-претњама. Москва и Вашингтон завршавају припрему споразума за осигурање безбедности у сајбер-простору. Можда ће шефови двеју земаља потписати документ већ у јуну у оквиру самита „Велике осморке“ у Северној Ирској.

Питање израде у увођења у светској заједници општих правила понашања у интернет-мрежи, укључујући и она која су усмерена на супротстављање сајбер-нападима, Русија је покретала више пута. Ова идеја је истицана и ради разматрања у УН, али је сваки пут наилазила на отпор САД. Сад је Вашингтон спреман да закључи билатерални споразум с Русијом, коју је до сасвим недавног времена сматрао другим извором сајбер-напада по степену опасности. По мишљењу руководиоца смера за конкуретно обавештавање компаније „Дијалог-Наука“, Андреја Масаловича, Американци су заузели дијаметрално супротну позицију како би се осигурали:

- Америчка администрација је дуго времена чинила велику грешку сматрајући да Русија није спремна на велике кораке у сајбер-простору. Међутим, од лета прошле године ситуација се променила и на иницијативу Рогозина и Сергеја Шојгуа сајбер-команда у Русији се ипак оснива. Дакле, Русија ће постати самосталан играч, треба је имати у виду. Боље је „договорити се благовремено“, него се касније изненадити.

И Русија може имати одређене користи од овог споразума. Пре свега, то ће учврстити политичке позиције државе на међународној арени. Такође, усвајање новог споразума ће помоћи да се успостави руско-америчка сарадња у области борбе против тероризма, уверен је Андреј Масалович:

- Тренутно је корист само политичка. Нас сматрају за играча, зато што су сви такви споразуми или оквирни, или су с извесним пропустима, или су непрецизни, дуго ће морати да се усавршавају. Важна је сама чињеница да нас имају у виду, и свака таква сарадња или међусобна помоћ су већ корисни. Као друго, на основу таквих споразума се формира систем усаглашених активности. Постоје заједнички непријатељи, почевши од тероризма, који су спремни да дестасбилизују ситуацију у различитим земљама и регионима, зато ћемо свеједно морати да сарађујемо. Специјалне службе за то нису баш најспремније и свака правила игре ће овде бити корисна.

С таквом позицијом се у заједници стручњака не слажу сви. По мишљењу управника, партнера групе компанија Hosting Community, Александра Панова, предности које Русија може имати у оквиру овог споразума нису очигледне и нису политички обојене.

- Мислим да су овакви споразуми ван политике и да ће се реализовати на овај или онај начин. Засад је тешко рећи какву корист Русија из тога може да извуче. Међутим, многе технологије за борбу против сајбер-криминала су у САД боље развијене и сасвим је могуће да ће оне брже продрети у нашу земљу.

Стручњаци сматрају да је засад рано давати неке прогнозе о овом споразуму. Осим тога, то што ће га Вашингтон потписати уопште не гарантује да ће америчка страна сигурно поштовати све тачке документа. Искуство из последњих деценија говори о томе да Сједињене Државе у оквиру сваке међународне сарадње спроводе само оне тачке које су Америци од користи. У слупротном случају Вашингтон једноставно игнорише све норме, укључујући и одлуке Савета безбедности УН.

Григориј Миљенин,