Последње уточиште „Кавказ центра“

17-05-2013 11:47:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Шведска ће правно забранити делатност терористичког сајта „Кавказ центар“. Шеф дипломатије Сергеј Лавров је на ово скренуо пажњу свом колеги Карлу Билту. Преговори су прошли током министарског сусрета Арктичког савета у шведском граду Кирун.

Сајт „Кавказ центар“ се појавио 1999.године уз подршку главног идеолога чеченских сепаратиста Мовлади Удугова. Овај портал себе позиционира као „кавкаску независну међународну исламску интернет агенцију“. А заправо, тамо се објављују изјаве руководиоца севернокавкаских терориста, као и лидера међународне терористичке организације „Имарат Кавказ“. Већина свих објављених текстова се заврашава позивима на оружана дејства против Русије, убиства припадника федералних војних снага и терористичке акте.

Екстремистичка усмереност „Кавказ центра“ се чини сасвим очигледном. Ипак, сервер се налазио негде на северу Европе. 2003,године је сервер, коначно конфисковала полиција Естоније. Годину дана касније власти Летоније су искључиле сајт јер се на њему појавила изјава шефа терориста Шамила Басаева, где је он преузео одговорност за терористички акт у Беслану. Али, ускоро се „Центар“ нашао у Финској, уз подршку локалног предузимача Микаела Струшја. Не тако давно и финске власти су затвориле овај „бизнис центар“, а сада он ради на територији Шведске.

Требало би приметити, да овде није место оправдању да се ради о слободи говора. Екстремистичка усмеренсот овог сајта је очигледна, говори експерт за питања Кавказа Јана Амелина:

- „Кавказ центар“- је најпознатији и најозлоглашенији интернет сајт, на којем се пропагирају идеје џихада, исламског радикализма. На сајту се објављују информације о терористичким актима на Северном Кавказу, називајући их „херојским деловањем муџахедина“. То је апсолутно отворено антируски сајт, који подржава радикале. Он мора бити уништен.

У наше време информација је често убојитије оружије, него бомбе. И савршено је јасно. И то је сасвим природно, да држава жели да сузбије извор подобних негативних писања, подвлачи експерт Института стратешких истраживања Аџар Куртов:

- Њихова делатност представља по себи идеолошку компоненту разумевања тероризма, са којим имамо додира на разним меридијанима, а у том смислу и у нашој земљи. Полазећи од тога,сасвим је природно, да држава жели да се бори против појава тероризма не само путем голе војне силе, већ и путем контрапропаганде. А то у себе укључује и неутрализацију покушаја ојачавања сличних информативних портала.

Екстемистички сајт „Кавказ –центар“ био је укључен у списак забрањених портала, који је издао Савет безбедности УН у јулу 2011.године. Ипак, са радом до сада није престао.

Андреј Смирнов,