Живот и авантуре Владимира Кривоша

16-05-2013 04:15:07 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Постоје људи чији је живот прави авантуристички роман. Прави пример за то је Словак, пореклом из Аустроугарске, Владимир Кривош. Он је добио руско држављанство у 23. години. Од 1893. године је радио у пошти у Санкт Петербургу, у свом „црном кабинету“ где се обављала цензура писама. Био је полиглота, знао је више од двадесетак језика. А, још је радио и у Департаменту полиције, где је био руководилац службе за стенографију у Државном савету и Државној думи. После Октобарске револуције и до 1935. године је радио у органима совјетске државне безбедности.

Почасно место у биографији Кривоша – био је део окружења великог Лава Толстоја, и тамо је имао посебну улогу. Пре пет година у Москви је изашла књига посвећена овој контраверзној историјској личности. Књига је преведена у Словачкој, тако да ће бити објављена и у отаџбини хероја ове приче. Како се појавила идеја о настанку ове књиге, испричао нам је један од њених аутора, војни историчар из Снакт Петербурга, професор Владлен Измозик:

- 1995. године сам одбранио докторску дисертацију на тему „Политичка контрола становништва Русије у периоду 1917-1928.“ У њој се говори о тзв. „црним кабинетима“, где се обављала цензура преписке. У току истраживања сам обратио пажњу и на време до револуције. И схватио сам: бољшевици нису овде смислили ништа ново, само су још више распространили праксу која је постојала и у царско време. Тада сам први пут срео презиме Кривош.

Професор Измозик је заједно са сарадником Руског државног историјског архива објавио чланак „Ко сте Ви, господине Кривош?“, и наставио да копа по биографији овог Словака. Онда га је судбина спојила са човеком који се бави историјом и личношћу Кривоша, са бившим руководиоцем Центра за везу са јавношћу Федералне службе безбедности (ФСБ), генерал-потпуковником Александром Здановичем. Он је поседовао уникатни материјал из архива ФСБ. Тако је и почео њихов заједнички рад на књизи. Зашто је привлачна историјска фигура Владимира Кривоша?

- Он се издваја из свог окружења. Већина перлустратора су неприметни људи који се труде да не упадају у очи. А Кривош је био упадљива личност. Он не само да је знао скоро 30 језика, него је направио свој властити систем стенографије, био је новинар и песник. И истовремено…организатор специјалне службе за „улов“ дипломатских докумената из амбасада и конзулата за потребе Морског генералштаба. И… оснивач стенографске службе парламента Русије. Али, овај толико вишеструко надарени човек је био јако сујетан. И, зато се увек трудио да буде уз власт. А, словачко порекло само додаје неку посебну тајновитост личности Кривоша.

Шта је довело Владимира Кривоша у Русију, где се, у суштини, бавио политичком истрагом? Да ли је Словак био окорели чувар темеља државе, или се више руководио меркантилним циљевима? Како се нашао у окружењу Лава Толстоја и какву је улогу тамо имао? Чиме, је књига издата у Москви у супротности са описом живота Кривоша, који је издат у Словачкој? Више о томе у продужетку разговора са професором Владленом Измозиком. Останите на сајту „Гласа Русије“!

Гајане Ханова,