Индисјки тендери: учествовати ради победе

16-05-2013 04:05:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Рособоронекспорт и индијска компанија Larson & Tourbo (L&T) ће се борити за право на испоруку 100 самоходних хаубица за пешадију Индије. Вредност уговора ће, вероватно, износити 20 милијарди рупија (364 милиона долара). На другом тендеру, који је већ објављен у Индији, за испоруку више од сто система ПВО понуду су добиле како индијске, тако и стране компаније, међу њима и „Рособоронекспорт“.

Индијска армија је у склопу програма модернизације артиљерије расписала и конкурс за испоруку хаубица. На програм модернизације наоружања је укупно планирано више од 3,5 милијарде долара. Индија се последњих година редовно придржава диверсификације испорука.

Зато није зачуђујуће да су победници на тендерима биле и компаније из иностранства. Индија је изабрала јуришни хеликоптер „Апач“, али је одбила понуду САД о испоруци борбених авиона и одлучила се за француски „Рафал“. Истовремено, Индија сарађује са Русијом у изради ловца пете генерације.

Компанија L&T учествује на конкурсу заједно са јужнокорејском Samsung Techwin. Они предлажу хаубицу од 155 мм на основу корејског самоходног уређаја, уз услов да се оружје склапа на територији Индије. Русија ће, највероватније, предложити самоходни артиљеријски уређај „Мста“, који је испробан у ратним условима и стално се модернизује, рекао је главни уредник сајта „Вестник ПВО“ Саид Аминов:

- „Уређај „Мста“ је направљен и за руски и за натовски калибар. Поседује аутоматски систем навођења и управљања паљбом. Уређај се налази у наоружању руске војске и низа страних држава. Недавно је Русија успешно испоручила овај самоходни уређај и Венецуели“.

Индијска армија увек озбиљно приступа питању наоружања савременим средствима за вођење ратних дејстава. Она је једна од држава које претендују на улогу регионалне суперсиле, рекао је главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Короченко:

- Индија има војно-политичке и геополитичке ривале, а то су Пакистан, Кина. Зато она улаже у развој свих родова војске, укључујући и пешадију. Модернизација наоружања је један од трендова данашње одбрамбене индустрије земље. Индија учвршћује свој потенцијал и још више ће куповати оружје.

У тендеру за испоруку противваздушних система, осим Рособоронекспорта, највероватније, ће учествовати и француска компанија Thales, амерички General Dynamics, израелски IAO. У овом такмичењу шансе за успех зависе од тога како ће Русија градити маркетиншку преговарачку политику, каже Игор Короченко:

- Наши системи ПВО, почињући од оних са малим и завршавајући са системима средњег домета, су врло ефикасни, посебно јер истовремено имају и велики потенцијал у области нестратешке противракетне одбране. Зато треба тесни сарађивати са Индијом.

Имајући у виду да је у Индији систем ПВО направљен на основу америчке и израелске технологије, Русији неће бити лако да победи на тендеру. Али, Москва може предложити комплексне системе, међу њима и противваздушне ракетне системе великог домета „Антеј 2500“. Они су способни да обезбеде како ПВО на великим раздаљинама, тако и тактички ПВО од ракета средњег домета.

Олег Нехај,