"Руска Аделa" Дина Гарипова

16-05-2013 10:48:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


"Руска Адела" – ураво тако називају Гарипову њени бројни фанови. Победница националног телевизијског такмичења "Глас", представља Русију на избору „Песма Евровизије". До пре пола године, нико није знао за њено постојање, а сада је постала главна нада руске естраде.

Дина Гарипова има 22 године и рођена је у малом граду у Татарстану - Зеленодолск. Упркос чињеници да се нико из њене породице никада није професионално бавио музиком, девојка је још од детињства маштала о великој позорници, и од малих ногу почела да узимам часове певања. Своју прву награду је освојила са 8 година. Након тог успеха, она је више пута побеђивала на разним престижним такмичењима, укључујући и Гранд-При у Француској. У 2009, она је била номинована за председничку награду. Након 12 година концертног живота, Дина не може да замисли другачију будућност за себе:

- Ја сам се од детињства навикла на да певам и наступам на бини. Мени се све то свиђа - живот у аутобусу. Са екипом смо стално путовали на нека такмичења. Толико сам навикла на то, да желим да се све то настави. Након школе нисам кренула у позоришну школу, а за музичку нисам ни предавала документа. Већ сам била почела да губим наду. И у "Гласу" ми се десио неки преокрет .

У јесен 2012 године, Дина је постала учесница музичког ТВ пројекта "Глас". За први круг, она је изабрала чувену песму "А напоследок я скажу". Чувши Дину, њен будући наставник - познати певач Александар Градски – приметио је изузетан таленат код девојке :

- Она има природни невероватно богат глас. Она је веома скромна. Уз то, она је особа са правим суптилним романтичним осећањем. То се осећа у гласу. Она има природну чуло укуса. Он се може мало поправити, негде кориговати, али су то све глупости.

Дина се успешно представила у жанровима и романсама, као и у савременој популарној музици и опери. Њено извођење чувене арије Music of the Night" из мјузикла "Фантом из опере" импресионирало је све чланове жирија. Посебно, певача и композитора Леонида Агутина :

- Она има магични глас. Ја бих управо ту реч употребио при описивању њеног гласа. Магични глас. Желим да се у њему купам. Тај осећај сам имао током твојег извођења свих песама. Сигурно је најдубљи осећај код певача – тај када он пева лепо и када је свима пријатно. Ти си управо таква певачица .

Након неколико кругова такмичења, Дина је постала фаворит између 48 певача из целе Русије и ЗНД. У финалном такмичењу, за њу је гласало више од милион људи. Главна награда је била уговор са руским огранком највеће издавачке куће Universal Music Group. У фебруару, објављено је да ће она представљати Русију на „Песми Евровизије“. Дина је овако прокоментарисала свој успех:

- Ја још увек не могу да схватим шта ми се све то догађа. Наравно, веома сам задовољна што људи слушају, навијају и прилазе ми на улици са честиткама и добрим жељама. То је супер. Надам се да ћу даље успети да оправдам ту титулу, коју сам управо добила .

Након тог догађаја, Дина је непрестано наступала на различитим званичним догађајима, концертима, фестивалима. Певачица је паралелно радила на свом соло албуму и припремала кореографију. Девојка још увек не прави планове за будућност. Главна ствар за њу, како каже сама Дина, да ради свој омиљени посао и да својом музиком усрећује друге људе.