ЕУ ће се позабавити „контролним набавкама“

15-05-2013 10:34:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


ЕУ намерава да учини изненадне провере произвођача и испоручилаца хране главним средством борбе против неквалитетне и фалсификоване продукције. По свему судећи, Европска комисија је решила да се озбиљно лати увођења реда у аграрни сектор економије ЕУ, чији се годишњи обими процењују на 750 милијарди евра.

Сада ће произвођачи и испоручици очекивати изненадне провере контролних органа – а не планске инспекције за које се знало унапред. Осим тога, биће ревидирани постојећи систем сертификата продукције која такође носи карактер упознавања и базира се на подацима које даје сам произвођач.

Још почетком године руководство ЕУ на све начине је покушало да избегне разматање тако болног проблема као што је квалитет хране. А све веће претензије трећих земаља, између осталог Русије, по правилу, објашњаване су трговинским ратовима и геополитичким порачунима.

Ипак скандали око намирница који се множе у оквиру већ саме ЕУ натерали су Брисел да се замисли о ситуацији у сопственим редовима. Како је признала у априлу сама Европска комисија, 5% од укупне количине говедине која се годишње трошила у ЕУ било је у ствари коњетина.

И тешко да је случајно у марту текуће године у Мсокви отворено представништво Међународног епизоотичког бироа које се бави питањима борбе против инфекционих обољења животиња. Његов основни задатак је израда правила промета сточарске продукције на основу усаглашавања норми између осталог ЕУ и Русије – истакао је у разговору за Глас Русије главни уредник информационе агенције у области исхране Dairy News Михаил Мишченко.

Ипак разматрани проблем има још једну димензију. Замена једних намирница другим и кршење постојећих захтева према квалитету изазвани су тежњом да се постигне додатни профит и директно су повезани са делатношћу органзованих криминалних структура. Јер прехрамбена безбедност Европе није само коњетина уместо говедине, већ и фалсификована алкохолна пића од којих је на јесен 2012. урмло неколико десетина људи у Чешкој. Још шире у Европи је организован шверц цигарета – које могу да се продају у истим продавницама са лажном вотком или норвешком рибом. Ту се види конкретна корист одређених кругова и транснационалних структура – подсетио је у интервјуу за Глас Русије експерт Института за међународну економију и међународне односе РАН Игор Хохлов:

- У зависности од економске или акцизне политике поједине земље слична делатност има различите размере. На пример, у ЕУ дуван је опорезоан врло високим акцизама. Зато шверц цигарета у ЕУ тече масовно. Посебно се то тиче Јужне Европе.

Посебну пикантност ситауцији додаје чињеница да по признању саме Европске комисије, прехрамбено тржиште ЕУ регулише око 70 законодавних аката. Ипак они нису били никаква сметња ни за коњетину, ни за „леву“ рибу.

Петар Искендеров,