Недеља Победе у Русији

14-05-2013 10:47:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ово је недеља Победе. 68 година после завршетка Великог Отаџбинског рата 9. мај је главни празник за земљу, која је победила. Војне параде су одржане у 24 руска града – од Владивостока до Калињинграда. Дан Победе уједињује различите генерације и изазива различита осећања.

Туга, радост и увек – понос на оне, који су се борили против нацизма и добили за своју земљу право на слободу. Понос Русије је данас на Црвеном тргу и у небу над њом – на главној војној паради у Москви. На Црвени трг долази све мање ветерана. Сваке године има све мање учесника рата. Њима се пре свега обратио Врховни командант, председник Владимир Путин, који је примао параду.

- Драги наши ветерани! Ми ћемо вечно поштовати ваш подвиг, туговати за погинулима и измученим до смрти. Ми ћемо увек причати истину о том рату. Учинићемо све да не би нико и никада смео да поново отпочне рат, прети нашој деци, нашој кући, нашој земљи. Учинићемо све да би учврстили безбедност на нашој планети. Победа у мају 1945. године је сигнал, који позива на живот без ратова. То је свети симбол верности Отаџбини, која живи у сваком од нас. Морамо да оправдамо наду наших великих дедова и очева, морамо да победимо све тешкоће и препреке и предамо нашој деци слободну, јаку Русију, која просперира. Живео народ-победник! Честитамо вам празник – Дан Победе! Живела Русија! Ура!

9. маја у срцу Русије се налази 11 хиљада војних лица, 101 јединица војне технике, 17 авијационих група, мешовити војни оркестар, који се састоји од више него 800 музичара. У току једног сата траје Парада Победе. Она се традиционално почиње од изношења заставе Победе, која се у мају 1945. године вила над Рајхстагом, и заставе Русије. На тргу се чује чувена песма-марш Свети рат. Она почиње речима: Устај, огромна земљо! Устај у смртни бој! – ове речи садрже бол и страх десетина милиона породица Совјетског Савеза на путу ка Победи. За многе госте је са њом повезано сувише много, зато гости на трибинама устају, као да је то химна.

Параду Победе је први пут на овом положају примао Сергеј Шојгу. Министар одбране, генерал армије је поново у парадној униформи. Главна тачка параде су пешачке групе и војна техника.

Прво марширају бубњари са ритмом 120 корака на минут. Преко Црвеног трга су прошле парадне јединице копнених снага, ВВС, Ратне морнарице, Ваздушно-космичке одбране, крилата пешадија – падобранци, снаге радарске, хемијске и биолошке заштите, батаљон Унатрашњих снага МУП, јединице МВС. За сваки род војске је војни оркестар свирао свој марш.

Чим су прошле јединице и отишао оркестар, на тргу се појавила војна техника – прво оклопни аутомобили Тигар, затим блиндирани транспортери БТР 82А, за које је ова парада деби. Даље су гледаоци видели тенкове Т-90. Руску ПРО су представили комплекси Панцир и најновији, али већ чувени системи С-400, који су без премца у свету. Руска се армија поноси и ракетним комплексима Искандер-М. Све се то учинило лаком артиљеријом, када су на трг достојанствено изашле два уређаја за лансирања Топола-М.

Док су гледаоци покушавали да сниме тог џина у целини, у небу је већ почео прави спектакл. У част 68. годишњице Победе је над Московом летело 68 авиона. И то транспортни авиони, авиони за пуњење керозином у ваздуху, ловачки авиони МиГ-29, ловачки бомбардери Су-34, а свакако, и познати у свету Руски витезови и Брегунице – једине пилотажне групе на борним авионима. Они су летели неколико стотина метара изнад гледалаца – веома блиско једни од других. Они су оставили за собом бело-право-црвене димове у бојама руске заставе. Одушевљени гледаоци су им махали са улица и обала реке Москва.

После завршетка параде ветерани су поново говорили о рату, о снази савременог оружја Русије. Оно је импресионирало и стране госте. Међу њима је био војни атташе Ирака Ибрахим Јасеин, који увек са задовољством долази 9. маја на Црвени трг.

- За нас је част да будемо овог дана на Црвеном тргу. Већ трећи пут гледам параду у Москви. Видети све ове људе - велику руску армију је фантастично. Нама се много допада.

За студенте војног универзитета у Москви из Киргизије је то посебан дан.

- Празник је посвећен великој победи, не смемо то заборавити. Ми, будућа генерација официра, увек ћемо то памтити и подржавати наше војничко другарство. То је веома родољупски дан. Овде се окупљају представници свих родова војске, те заједно учествују у таквој грандиолзној акцији. Ту се може видети права снага државе.

Војне параде у част 68. годишњице Победе у Великом Отаџбринском рату 1941.-1945. године су одржане у 24 руска града. У њима је учествовало више од 38 хиљада војних лица, око 850 јединица војне технике. Заједничка парада уз учешће војних лица Црноморске флоте и Ратне морнарице Украине је одржана у Севастопољу. Свечане акције у част Дана Победе су одржане такође на руским војним базама у Таџикистану, Јерменији, Абхазији и Јужној Осетији.