У Немачкој се наставља суђење нацистима

14-05-2013 09:19:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Немачкој је започела прелиминарна истрага против 49 стражара бившег концентрациоог логора Аушвиц. Чувари којима је данас око 90 година сматрају се умешаним у убиства.

Информација о томе да чувари концентрационих логора и даље мирно живе у Немачкој, појавила се у немачком медијима још почетком априла. Истрагу води Центар за разоткривање злочина национал-социјализма. У наредних недељу дана случајеви 49 особа могу бити предати тужилаштву. Осимњиченима прети оптужба за саучесништво у убиству. Позната су њихова имена, адресе у разним крајевима Немачке и узраст – сви имају око 90 година. Истрага утврђује које су управо дужности имали у логору смрти. Данас то може да се докаже, говори копредседник центра Холокауст Иљја Алтман.

- Чуваре нису слали просто тако. Они су пролазили специјалну обуку. У пољском граду Травнику је био специјални центар где су се припремали чувари нацистичких концентрационих логора. Селекција у СС је била врло брижљива, било је курсева за припрему официра СС. Подаци о тим људима су доступни. Мада је већи део документације био уништен, ипак документи су остали, уз то ухапшене су ислеђивали. И ова документа су се сачувала у разним земљама.

Један од фигураната случаја, 93-годишњи Ханс Липшис је већ ухапшен. Раније је Центар Симона Визентала који се бави трагањем за нацистичким ратним злочинцима и борбом против нацизма, унео његово име на списак најтраженијих криминалаца. Своје везе са СС Липшис не крије. Али каже да је радио у логору као кувар. Тужилаштво тврди да постоје необориви докази његове умешаности у убиства затвореника. Оптужбе су примењиве практично на све који су радили у концентрационим логорима, истиче историчар Трећег рајха, писац Константин Залески.

- У принципу обавезе чувара и персонала концентрационог логора давале су могућност сваком да изврши бескрајну количину злочина. На пример, кувар или шеф складишта је могао да поткрада затворенике, користећи намирнице да ојача исхрану чувара или једноставно да их прода. Сваки сарадник логорског обезбеђења имао је контакт са затвореницима. Чак кувар је имао помоћнике из редова затвореника и могао је да се опходи са њима жестоко, да их малтретира или убије.

У ресору за истрагу национал-социјалистичких злочина признају да због недостатка сведока неће бити лако доказати кривицу осумњичених. Ипак преседан је већ постаојао. У амју 2011. године виши земаљски суд Минзена је осудио депротованог из САД Ивана Демјањука на 5 година затвора. Бившег чувара неколико концентрационих логора теретили су за погибију скоро 30 хиљада људи.

Имена већине чувара сазнала су се после завршетка рата. Неки су били осуђени на краћу казну затвора 50-их и 60-их, део је ослобођен амнестијом. Последња пресуда, при томе ослобађајућа, била је изречена пре 37 година.

Концентрациони логор Аушвиц се налазио на територији Пољске коју је окупирала фашистичак Немачка. У време од 1941. до 1945. године у логору је било убијено милион и 300 хиљада људи.

Олга Денисова,