У Русији ће бити развијен програм хиперзвучног наоружања

12-05-2013 09:59:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Програм израде хиперзвучног наоружања биће развијен у Русији до лета ове године. У његовом развоју ће учествовати преко 60 предузећа. На хиперзвучним ракетама се радило још у СССР-у. Почев од 2009. године настављена су истраживања у овој области, која је наручило Министарство одбране Русије.

Ради се о целовитом наменском програму израде хиперзвучног наоружања. Водећа организација у извођењу послова у овом правцу је корпорација „Тактичко ракетно наоружање“. Разрада хиперзвука у Русији није ништа принципијелно ново, јер су радови вођени још у прошлом веку, истиче одговорни уредник листа „Независни војни преглед“ Виктор Лотовкин.

- У совјетска времена постојали су веома успешни пројекти, али треба схватити, да је време одмакло. Ови пројекти су остали као пројекти, јер није било средстава на њихову реализацију. Уосталом није било ни посебне потребе... Али данас, када се на Западу разрађује наоружање ове врсте, ми не можемо остајати по страни, јер у одређеним околностима оно може бити усмерено против нас. Зато смо дужни да створимо нешто своје, уз коришћење разрада, које су направљене до 90-тих година. Јасно је да је протекло преко двадесет година, да су се појавили нови материјали, програми, нове електронске компоненте, нови закони израде наоружања – све то ће бити узето у обзир.

Према проценама експерата, хиперзвучне ракете могу постићи невероватну брзину, која 10 и више пута премашује брзину звука (12000 км/час). Такво наоружање се не разрађује за противракетну одбрану, него за продор кроз њу, истиче заменик директора Института политичке и војне анализе Александар Храмчихин.

- То је ударно наоружање, - није противаздухопловно, није противракетно. Његова је предност пре свега у великој брзини. Уколико се разрађује наоружање сличне врсте, онда је мало вероватно да ће неко моћи да изврши контролу пуњења његових бојевих глава. Иако, само за рачун велике брзине, ово наоружање ће имати такву кинетичку енергију, која у принципу омогућава да она не буде опремљена нуклераниим па чак и конвенционалним пуњењем, него је за ликвидацију циља довољна управо њена ударна енергија.

Познато је да САД воде разраде у области хиперзвучног наоружања, и пред њима то отвара перспективу израде мултифункционалне ракете до 2015-2018. године. Русија се неће утркивати са САД, и вршити израду овог оружја до 2015. или 2016. године, истиче Виктор Литовкин.

- Не мора да значи, да ће до 2015. године САД имати на располагању функционално хиперзвучно наоружање. И не само наоружање, него комплетне системе. Јер на данашњи дан, појединачни елементи наоружања не могу имати никакву улогу на ратишту. На пример, авион без такве ракете има мање могућности, него када је има на наоружању. А ракета, без платформе за лансирање такође нема никакав потенцијал, уколико се не може лансирати са далеколетних бомбардера или подморнице. Мора бити систем наоружања – не само носач наоружања, него и систем управљања, навођења на циљ, и низ других елемената, који чине појам бојеви комплекс. Тако да ћемо и ми израђивати своје борбене системе хиперзвучног наоружања.

Пред руским стручњацима је веома озбиљан задатак. Али постојање наменског програма пружиће јасну оријентацију током истовремених радова у више праваца. Развој ове области пружа могућност стварања система наоружања са принципијелно новим особинама.

Олег Нехај,