Сетити се свега

12-05-2013 01:36:46 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Altweibersommer/cc-by-nc-sa |


Човек може да се сети свега што му се дешавало од самог тренутка рођења. У сваком случају, у то су уверени студенти политехничког универзитета у сибирском граду Томску. Они су направили програм који по њиховој тврдњи, омогућава да се из човековог сећања извуче све оно што је потпуно заборавио. Рад програма се заснива на асоцијативном мишљењу.

Пацијенту се на монитору приказују различите слике повезане с оним што је човек заборавио. На пример, ако је човек заборавио где живи, приказиваће му слике земаља, затим области, онда градова, знаменитости, улица и кућа. Слика коју испитаник почиње да разгледа изабрана је на нивоу подсвести.

Камера бележи на којој од понуђених слика се задржва поглед пацијента, а затим компјутер анализира добијене податке. По речима аутора програма Владимира Осина:

- Овај програм помаже у обнављању сећања. Слике активирају човекову подсвест. Засад постоји само прототип програма, али ће у будућности у сећању моћи да се обнови чак и модел и број вашег првог мобилног телефона у животу.

Истина, стручњаци засад не журе да поделе оптимистичке прогнозе студената. Професор неурологије и неурохирургије Наталија Жукова је решавању проблема поремећаја памћења посветила дуги низ година. Она сматра да методу коју су смислили студенти из Томска не треба користити саму по себи, већ у читавом комплексу мера за лечење. Јер, обнављање памћења је врло сложен процес, уверена је професор Наталија Жукова:

- То је прилично сложена патологија. Засад се не може говорити о томе да само на један начин – уз помоћ асоцијативних веза, можемо да обновимо сећање.

Студенти политехничког универзитета су са својим програмом упознали стручњаке медицинског универзитета у Томску. И нашли су ту ентузијасте који су спремни да користе изум ради лечења поремећаја памћења. Медицинари са универзитета неуролошке клинике су обећали студентима да ће заједно извршити потребна испитивања и дорадити пројекат који много обећава.

Станислав Каљакин,