Већина муслимана у свету осуђује шахиде

06-05-2013 08:24:14 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Без обзира на терористичку акцију у Бостону, антиисламска расположења нису обухватила САД. Што више, муслиманска дијаспора Америке испала је много умеренијих погледа од њихових истоверника у другим земљама.

То је закључак експерата утицајног америчког истраживачког центра Пју, једног од најауторитативнијих независних центара САД. Он је увек додељивао посебну пажњу истраживањима међуконфесионалних односа. Муслимани у САД-ама су мање склони да подржавају терористе-шахиде него муслимани у многим другим земљама. Према анкетирању, 81 одсто америчких муслимана је изјавио да за такве злочине нема оправдања. 7 одсто сматра да напади могу да буду оправдани заштитом ислама. Свега 1 одсто је рекао да у неким случајима терористичке акције могу да буду оправдане.

Већина муслимана одбија терористичке акцие шахида. Највећи број оних, ко је спреман да оправда акције терориста, налази се у Египту – 26 одсто, и у Авганистану – 39 одсто.

Од муслимана Русије 90 одсто сматра самоубилачке акције шахида недопустивим. Само 4 одсто може да их делимично оправда.

У свету се осећа промена расположења. Људи постају свесни да ислам и екстремизам нису међусобно повезани, - сматра један од познатих истарживача ислама, саветник Конгреса САД за конфесионалне проблеме арапског света, доктор Валид Фарез. Несрећа исламофобије, према његовом мишлењу, повезана је с тиме, што је основана на ирационалном страху од ислама, рекао је он у ексклузивном интервјуу Гласу Русије.

- Последња истраживања сведоче да све више Американаца постаје свесно да је ислам религија, муслиманска заједница САД се састоји од америчких грађана. Џихадисти, салафисти, фундаменталисти и други екстремисти су идеолошки и политички покрети. Управо они, ти покрети, сносе одговорност за тероризам, а не сама религија, ни они, који исрено исповедају ту религију.

У сваком случају, половина муслимана у већини земаља, где је спроведено анкетирање, тврди да их забрињавају религиозни екстремисти у сопственим земљама. Ту спадају две трећине, а можда чак више, муслимана Египта, Туниса, Ирака и Индонезије.

Блиски Исток и муслимански свет су се данас претворили у арену борбе за будућност света, - сматра доктор Фарез. Он је аутор популарне у апарском свету и САД-ама књиге Револуција која се приближава: Борба за слободу на Блиском Истоку.

- На Блиском Истоку се спроводи важна трка, награда у којој је будућност наше планете. С једне стране, у њој учествују џихадисти. Данас они имају неке успехе. Они марширају кроз читав регион. С друге стране, сведоци смо јаких сигнала од стране умерених муслиманских заједница у Бејруту, Техерану, Кабулу, Каиру, по читавом региону. То су знаци успона демократских снага умереног ислама. Резултат те трке ће одлучити о судбини наше планете.

Истраживање Муслимани света: религија, политика и друштво спроводило се у току скоро две године у 39 земаља, између осталих и у Русији. Реферат, који се састоји од 157 страна, основан је на више од 38 хиљада интервјуа с људима, који сврставају себе у муслимане.