Владимир Мономах: немојте да будете лењи да чините добро

04-05-2013 11:47:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На данашњи дан пре 900 година (1113 године) на кијевски великокнежевски престо ступио је Владимир Мономах. У древној Русији, чија се велика територија налазила на раскрсници источне и западне цивилизације, у то време дешавало се доста драматичних догађаја. Улога коју је на историјској сцени одиграо сам кнез, восковођа, дипломата, реформатор, до данас изазива спорове истраживача.

Свих мојих похода било је 83 велика, а мање и не помињем – писао је Владимир Мономах у чувеном Поученију својој деци. У његовим главним биткама противници су били ратници Велике степе – Половци. 19 пута склапао сам мир са Половцима... више од сто њихових вођа пустио сам из заробљеништва – сећао се кнез. Коначно је он савладао грозног противника. Мир који је дошао на руску територију осигурао је буран развој градова. Таквих као што су Суздаљ, Галич, Новгород и други. Могуће да је то и створило тачку гледишта да је Древна Русија у то доба престала да постоји као јединствена држава. Али ова верзија не подноси критику, тврди историчар, дописни члан РАН, аутор књиге о Владимиру Мономаху Андреј Сахаров.

- Управо за време Владимира Мономаха – од 1113. године до његове смрти 1125. године, десило се јачање државе. То је био процват. Управо Мономах је створио у различитим регионима снажне центре, на чије чело су стали његови синови и они су му се у потпуности потчинили. То се одразило у врло занимљивом књижевном споменику Слову о погибији Руске земље, насталом касније у време монголске најезде. То је био плач за временом Владимира Мономаха, за оном снагом, јединством, када се читава земља потчињавала јединственом центру.

Русија је у то доба била активни учесник међународног и јавног живота. Са њених прозора поглед се отварао и на Исток и на Запад, а врата су била отворена за преговоре. О томе сведочи географија династичких бракова руског кнежевског двора. На пример, сам Владимир Мономах је био ожењен ћерком енглеског краља Харолда – Гидом. Његове руске тетке су биле краљице Француске, Норвешке и Мађарске. Његов старији син Мстислав оженио се шведском краљицом. Мономахове унуке су се удале за данског и норвешког краља и грчког цара. Владимир Мономах је био законодавац, али они који тврде да је у својој Правди Мономаха спроводио интересе само бојара, греши, истиче Андреј Сахаров.

- То је дубоко нетачна верзија. Он је био одличан реформатор који се бринуо не само за власт елите. За време Владимира Мономаха биле су спроведене реформе које су дотакле интересе пре свега доњих слојева друштва. Његов чувени скуп закона Правда показује бригу о смирењу читаве земље.

А његово Поученије било би корисно и данашњим ученицима. Шта знате корисно, не заборављајте, а шта не знате, учите се... Чините добро, немојте да будете лењи ни за шта добро... – саветовао је потомцима Владимир Мономах.

Михаил Аристов,