Да ли на Земљи постоје бесмртни организми?

04-05-2013 10:58:42 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Sierra Blakely/ vostok. |


Оне никад неће остарити и неће умрети. У сваком случају, природном смрћу. У стању су да се обнављају поново и поново. Не знају за болести и старачку немоћ... Вечно су младе и вечно здраве... Ко су оне? Плод фантазије писаца фантастичних романа? Не, још једно у низу дела мајке природе које оповргава све њене законе. Изузетак од правила, које ће нам можда помоћи да се приближимо откривању тајни вечног живота.

Упознајте се – бесмртне медузе из рода Turritopsis nutricula. Ови мајушни становници мора (њихове димензије у пречнику нису веће од 5 мм), како су открили научници, могу да изведу праву револуцију у научном свету. Њихова јединствена способност да управљају сопственим генима чини се просто невероватном: у случају опасности или по завршетку одраслог плодног циклуса они окрећу „време уназад“ поново прелазећи у „дечји“ стадијум свог развоја и тако буквално почињући да живе испочетка.

Зоолог Дмитриј Исонкин је испричао „Гласу Русије“ задивљујућу причу о откривању необичних способности ових медуза:

- У науци се често догађа да се најзанимљивија открића десе потпуно случајно. Италијански зоолог Фернандо Боеро из универзитета Саленто је вршио низ експеримената с представницима медуза из рода Turritopsis nutricula. Пре тога се њиховим проучавањем практично нико није бавио зато што им је спољашњост прилично обична и ни по чему посебном се нису истицале. Кад су се експерименти завршили отпутовао је на службени пут, а акваријум с становницима је оставио без надгледања.Кад се Боеро вратио вода у акваријуму је испарила, а сви његови становници су угинули. Међутим, управо ту је и почело оно најзанимљивије. Боеро је одлучио да проучи остатке медуза под микроскопом... И какво је било његово чуђење кад се испоставило да ни из далека нису све угинуле! Прешле су у стадијум ларви одбацивши пипке. Одлучено је да се врате у акваријум и да се он напуни водом. После извесног времена се десило незамисливо: „мртве“ ларве су се претвориле у полипе, а затим су се од полипа оделиле нове медузе. Тако је започето ново истраживање великих размера специфичности животног циклуса и регенерације ових медуза.

Сад многи научници с правом претпостављају да су медузе-хидроиди врсте Turritopsis nutricula једини организам на Земљи који је способан за самостално подмлађивање. Овај циклус могу да понове бесконачно много пута што их чини практично бесмртнима. Наравно, нико није укинуо претњу у облику природних грабљиваца. Ипак, ове медузе заиста могу вечно да живе, а у одређеним условима могу да поремете равнотежу светског океана, што може представљати реалну опасност.

Али научнике засад занима само једно питање: Како ова мајушна бића искористити у циљу стварања „пилуле вечног живота“? Питање је примамљиво, узнемирава људски ум вековима. И ко зна, можда ове мајушне медузе и представљају онај философски камен који ће будућим генерацијама подарити толико жељену бесмртност.

Аљона Ракитина,