Град челика: Стаљинградска битка очима страних новинара

02-05-2013 12:57:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Град челика. Тако су назвали књигу чија презентација је одржана 26. априла у Москви у сали Фонда историјске перспективе. Издање има поднаслов: Стаљинградска битка очима британских и америчких новина. То је непристрасни поглед новинара из савезног табора на догађаје велике битке, која је преломила ток Другог светског рата.

Књига Град челика за сада је изашла само на енглеском језику. То је зборник оригиналних чланака војних дописника угледних издања у то време: лондонског Тајмса, Њујорк Тајмса, Њујорк Хералд Трибјуна, Чикаго Трибјуна, Бостон глоуба, издања која су имала своје дописнике у СССР.

Са многим материјалима објављеним у књизи данас можемо да се упознамо само у страним ахривима. Члнаци описују не само догађаје на Стаљинградском фронту 1942-43. године, већ и ситуацију у совјетској позадини, акције непријатеља и савезника СССР. Осим тога, они одражавају расположење у Русији и свету, говори научни уредник књиге, председник Фонда историјске перспективе Наталија Нарочницка.

- То је врло успешан пројекат, у којем може да се истакне не само Стаљинградска битка, већ и да се уђе у полемику поводом тумачења Другог светског рата и Великог Отаџбинског рата. При томе књига нема потребу за неким аналитичким коментарима, у којима бисмо индиректно одговарали на оне нове интепретације који су сада сменили претходне класичне. Она одражава не сао атмосферу живота у нашој земљи, захваћеној агресијом и разарањим,а лишавањима, невиђеним у новијој историји. Она говори о томе да када смо били потребни једни другом, када су се и САД и Совјетски Савез нашли пред изазовом читавом човечанству, била су одложена у страну неслагања и спорови о суштини наших држава.

Нажалост, о оној моралној подршци коју су пружала совјетском народу средства масовних информација савезника до данас је речено врло мало. Ова чињеница незаслужено се нашла ван видокруга истраживача. И књига Град челика треба да попуни ову празнину, сматра аутор идеје и састављач, научни сарадник Института за САД и Канаду Игор Ногајев.

- Самопожртвовани рад америчких и британских издања, као и професионализам њихових редакција нису могли да не наиђу на одазив у срцима становника СССР. Говорим то без патоса, то је заиста тако. Материјали британске и америчке штампе брзо су се распростирали по читавом свету. Чак својетски листови су објављивали њихове репортаже. Захваљујући томе грађани СССР супочели да симпатизирају своје савезнике и били су им захвални за моралну подршку и тешком тренутку наше историје.

Зашто је за ту сврху био одабран управо период Стаљинградске битке? Игор Ногајев је подсетио да се ове године навршило 70 година од доба једне од најграндиознијих битака у историји човечанства. Осим тога, то је окретница Другог светског рата. Победа у бици на Волги је означила почетак ослобађања не само Русије, већ и окупираних земаља Европе од фашистичких окупатора.

Непристрасност и високи професионализам аутора карактеристична је црта свих репортажа и чланака заступљених у зборнику. Руски читаоци неће морати дуго да чекају да се упознају са њима. Град челика треба да буде издат на руском до септембра, како би био представљен на годишњем Сајму књига у Москви.