Благодатни огањ стиже у Санкт-Петербург

02-05-2013 12:37:02 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/bhollar/cc-by-nc-sa 3.0/ vo |


Башкирски биолози пронашли су нови начин борбе са алкохолизмом. Пацијентима ће кроз ноздрве бити давано средство, које делује на неуроне, а преносилац сигнала ће бити допамин. Производња овог „хормона задовољства“ увећава се приликом конзумирања алкохола – на тај начин и настаје зависност од алкохола. Нови лек смањује производњу допамина при коришћењу алкохола.

Употреба алкохола активира допаминске неуроне мозга, па тако настаје осећање задовољства. Сарадници Катедре за морфологију и физиологију људи и животиња Башкирског државног универзитета проучавали су мозак пацова-алкохоличара. Биолози су пронашли да је код животиња-пијаница асиметрична једна од основних структура допамина у мозгу - амигдала. То је група можданих језгара испод коре великог мозга

Код „пијаних“ пацова мужјака површина амигдале је већа у левој хемисфери мозга, а код женки пацова – у десној.

Резултати проучавања мозга пацова – експерименталних животиња у неуробиологији - навели су научнике да претпоставе да би оваква асиметрија амигдале, могла да постоји и код људи, зависних од алкохола. Те деформације пропорција идентификоване су методама компјутерске томографије.

Амигдала је директно везана са мирисним рецепторима. Тренутно се ради на лековима који ће деловати на допаминске неуроне амигдале кроз нос, објаснила је руководилац истраживања професор Лилија Калимулина. То ће поштедети пацијенте било каквих болних процедура. При том ће „лек против алкохолизма“ утицаци на главно жариште зависности.

Олга Соболевска,