Боље је бити пријатељима Русије, него слугама ЕУ

02-05-2013 09:05:18 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Делегација Руског јавног комитета за одбрану генерала Ратка Младићакоји се налази у затвору Међународог трибунала за бившу Југославијувратила се из Србије. Његов председник, посланик Државне Думе РФ Павел Дорохин у интервјуу за Глас Русије изнео је утиске са овог пута, чији је циљ било учешће у формирању србског комитета за одбрану Младића.

Како је протекла посета Београду, како су вас дочекали, како је јавност прихватила чињенцу да је за одбрану Ратка Младића сад већ формиран комитет и у Србији?

- Желим да кажем да су Срби са ентузијазмом примили одлуку да се формира овај комитет. То да га Русија није оставила и да је уз њега улива им велики оптимизам. И то што ћео даље заједно улагати напоре за ослобађање генерала Младића и других србских патриота и тражити прекид нелегитимне делатности овог органа уцене и репресије, Хашког трибунала. Све то је било примељено позитивно.

Други моменат на којем желим да се зауствим је да када смо били у Србији, на њу је вршен јак притисак због статуса Косова и Метохије, поводом компромисног споразума са албанским сепаратистима, којима се ова србска покрајина предаје под притиском Запада. И треба рећи да се притисак осећа врло јако, део србског друштва је збуњен тиме што се статус Косова и Метохије доводи у везу са ступањем у ЕУ, у чијем саставу ће живот тобоже бити лакши. Између осталог, то је била тема нашег састанка са министром правде Србије Николом Селаковићем. Он је подржао у потпуности наш став у борби за ослобађање Ратка Младића и заступању његових права. Договорили смо се чак да ће он одредити свог заменика у мој тим, са којим ћемо координисати наше кораке поводом следеће посете Хашком трибуналу. Селаковић је један од малобројних који имају чврст став поводом Младићевог случаја.

А у Скупштини су различита мишљења. Састајали смо се са лидерима партијских фракција и многи су се некако мирно односили према томе. Рекао сам им: Ви куцате на затворена врата ЕУ, где ће са вама говорити као господари са слугама. А поред су отворена врата, Русија, са којом ће бити разговор равноправних партнера. Историјски пут је код нас познат: нисмо оставили Србе 1914. године, када су постојале империје, ослобађали смо Југославију 1945. године, када је постојала Совјетска земља, нећемо оставити ни сада, подржаћемо и помоћи. Сада су они на раскршћу.

Председник Николић је био приморан да се извини за дејства Срба у време рата у Боси, између осталог за инцидент у Сребреници. Неће ли по вама комитету за одбрану Ратка Младића после тог извињења бити теже да ради?

- Не, неће. Мишљење председника не деле сви. Уз то, сви знају да се ово мишљење појавило после преговора са Немачком. Немци су рекли да је могуће започети преговоре за ступање у ЕУ ако буде дата таква изјава. Сви схватају да је то просто директна уцена! Тако да то нису речи самог Николића. Њему су их буквално ставили у уста.

Хајде да се вратимо делатности руског комитета. Који ће приоритетни кораци бити предузети у скорије време?

- Ускоро је код нас планира други одлазак делегације нашег комитета у Хаг. Такође ће бити заједнича резолуција са србским комитетом, где ће бити постављено питање прекидања делатности трибунала и ослобађања свих политичких затвореника, сужања правде и сужања савести. Такође предлажемо влади и парламенту РФ да организују расправе о легитимности Хашког трибунала и о увођењу норми такозваног репресивног међународног права од стране овог трибунала. Уопште, деловање Међународног трибунала за бившу Југославију ствара преседан како би једноставно по жељи овог трибунала ии Међународног кривичног суда могао да се позове на одговорност сваки шеф државе који не дели тачку гледишта Запада, сваки парламентарац. Сада разговарам са вама, они ће чути на вашем радију моје излагање и рећи: ово је кандидат за Хашки трибунал, ослобађамо место. А ми кажемо: не трудите се, готово, судије ће остати без посла, зато што наша земља може да стави вето у СБ на продужетак манадата за 6 месеци. Такав разговор врло је прост.

Вера Жердева,


КАТЕГОРИЈЕ