Сочи-2014: Хоће ли моћи Федерална антимонополна служба да притегне шпекуланте?

01-05-2013 11:09:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Федерална антимонополна служба (ФАС) крајем маја ће припремити списак робе и услуга, чије ће се цене регулисати у време Олимпијаде 2014. године у Сочију. Та мера мора да спречи шпекулативне скокове цена. Експерти сматрају решење власти оправданим, али нису сигурни да ће то успети.

О намери састављања таковг списка саопштио је Тимотеј Новгородцев, шеф контроле социјалне сфере и трговине ФАС. Нацрт одговарајуће наредбе владе, према његовим речима, већ је припремљен. За сада се предлаже регулисање цена хотела, друштвене исхране, железничког, авионског и градског саобраћаја. Међутим, тај списак може да буде продужен.

Предложене мере потпуно одговарају пракси развијених земаља, - каже шеф катедре Московске школе економије Московског државног универзитета Владимир Квинт, - дешавају се ситуације, када држава мора да пази да цене не стекну шпекулативни карактер.

- Ево примера: Америка после урагана Сенди. Почела је шпекулација од малих покретних генератора, горива и тако даље, те је држава на различитим нивоима, пре свега на нивоу држава и градова усвојила одлуку да ће државне антимонополне службе строго пазити на неосноване скокове цена, дослух између произвођача робе и услуга ради контроле и кажњавања.

Још у јесен протекле године је разрађен нацрт владине наредбе о увођењу државног регулисања цена хотелских соба у време Олимпијаде. Таква је одлука резултат искуства Украјине у време одржавања фудбалског шампионата Евро-2012. Власници месних хотела су тако подигли цене да су многи навијачи одустали од путовања. Украјина је била објекат строге критике европских медија.

Иначе, реч није само о туристима. Водећи аналитичар компаније Алпари Михаил Крилов сматра да ценовна ограничења морају да заштите пре свега интересе становника.

- То се чини ради тога да би се избегао раст цена, опасан пре свега за становништво Сочија, које не зарађује такав новац, који троше туристи. У случају ако цене порасту, оне ће порасти свуда и за све. Становништво може да иступи против раста цена, ако он обухвати све. Образложења противника таквог решења су разумљива, јер историјски повећање цена у обалској зони пратично није утицало на повећање цена у планинама.

Још један проблем, који морају да реше власти, - то је контрола испуњавања одлука, јер је веома сложено контролисати цене за неке робу и услуге, например, за такси. За сада нема одговора на то питање, представник ФАС Тимотеј Новгородцев не искључуе да за Олимпијаду може да буде формиран специјални орган, који ће пазити на испуњавање ценовних споразума.