У Грузији започела истрага чињеница да режим Саакашвилија припрема чеченске терористе

01-05-2013 09:38:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Тужилаштво Грузије већ ове недеље започеће додатну истрагу прошлогодишњег инцидента у Лопотској клисури. У августу 2012. године тамо у току операције специјалних одреда Грузије била је елиминисана група чеченских терориста. Данас су се појавили подаци о томе да је сукоб био провокација, а да су терористе припремали инструктори режима Михаила Саакашвилија. Врбовали су их из редова Чечена, који су добили политички азил у разним европским земљама.

Подаци се садрже у реферату народног правобраниоца Грузије Учија Нануашвилија. Мада су изводи из реферата били објављени још почетком априла, његова пуна верзија појавила се тек сада. Нануашвили тврди да су чеченске терористе на тбилиском аеродрому дочекивали високи чинови МУП-а, изнајмљивали за њих станове, давали им дозволе и оружје, а затим припремали у војној бази у близини главног града. Грузијске власти тобоже су наговориле Чечене да се врате у Грузију из Европе, обаћавши им да ће им дати оружје и отворити коридор у Русију.

Премијер Грузије Бидзна Иванишвили подржао је почетак истраге. Председник Саакашвили је реаговао на то дежурном изјавом да су све то нове кремаљске керефеке.

- Не могу да не одговорим на ову изјаву премијера, где је он говорио да смо ми, грузијска влада, припремали севернокавкаске терористе за реализацију разних операција. Све то управо одговара оној пропаганди коју су последњих година Руси водили против нас у цељу нашег слабљења, како бисмо се нашли у рукама Русије.

Ипак у Лондону бивши изасланик чеченских сепаратиста Ахмад Закајев је потврдио чињенице реферата Нануашвилија. Он је рекао да су грузијске власти заиста позизвале Чечене из Европе и давале им материјану и војну подршку.

О постојању курсева за припрему терориста за време Саакашвилијевог режима већ одавно и много се говори, тако да се то претворило у нешто попут јавне тајне, говори председник руског Фонда за борбу против тероризма и наркотика Александар Михајлов.

- Одређеним круговима Грузије било је врло важно да покажу нашим опонентима да ће увек наћи наду и ослонац на овој територији. Било је речи о формирању одређених група које су способне за терористичке испаде. Наравно, идеолошки они су се ослањали на идеју наношења највеће штете Русији. Не мислим да би Грузини припремали терористе за САД, које их хлебом хране. Али то да су се такви терористи припремали за рад на територији Русије сасвим је очигледно.

За време Саашаквилија био је постављен циљ распиривања сепаратистичких расположења на Кавказу, каже координатор Центра за проучавање Централне Азиј еи Кавказа Института за Исток РАН Александар Скаков.

- Све то је потицало од самог врха грузијског руководства, подржавао је лично Саакашвили и улазило је у његове планове наношења максималне штете Русији. Стратешки циљ било је да се Кремљ натера да одустане од признања Абхазије и Јужне Осетије. Тбилиси је сматрао да ће се Москва наћи везана проблемима на Северном Кавказу и да неће бити у стању да се бави проблемима на Јужном.

Разрађивао је и руководио операцијом пребацивања чеченских терориста на Северни Кавказ бивши заменик министра полиције Грузије Гија Лоркдипанидзе. У реферату стоји да је о командоао и операцијом елиминисања банде у Лопотској клисури. Саакашвилију је користило да покаже да је он тобоже борац против тероризма и заштитник становништва Грузије – на јесен 2012. године у земљи су предстојали парламентарни збори.

Петоро од погинулих терориста били су Чечени. Тужилаштво Грузије већ је започело поновну судско-медицинску експертизу и договорило се са рођацима о ексхумацији лешева.

Ако се подаци потврде, то ће бити још један тежак ударац за репутацију грузијског председника. При томе руски експерти сматрају да је мало вероватно да су браћа Царнајеви, кривци за терористички акт у Бостону 15. априла, пролазили инструктажу у Грузији.

Андреј Федјашин,