Русија ће упознавати нова тржишта с технологијом ГЛОНАС

28-04-2013 11:17:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија ће у наредним годинама јачати своје позиције на тржишту навигационих услуга користећи Глобални навигациони сателитски систем (ГЛОНАС).

Његово функционисање се обезбеђује захваљујући сателитској групацији. Рад на његовом усавршавању и модернизацији се одвија у непрекидном режиму. Нови корак у овом правцу представља лансирање још једног сателита „Глонас-М“ орбиталне групације ГЛОНАС с руског космодрома Плесецк.

Сад у њу улази 29 космичких апарата од којих 23 „Глонас-М“ раде у оквиру Глобалног навигационог система. Што се тиче производње навигационих пријемника, руско тржиште таквих пријемника је 2012. године порасло за скоро 2 пута. Ове године ће у земљи бити реализовано неколико великих пројеката за усвајање технологија ГЛОНАС. Међутим, дошло је време да се с таквим технологијама излази на приоритетна међународна тржишта, у земље Азије, Африке и Латинске Америке, истиче председник некомерцијалног партнерства „ГЛОНАС“ Александар Гурко:

- Индија је одавно изражавала своју жељу да учествује у реализацији програма ГЛОНАС у својству инвеститора и технолошког партнера приликом стварања саме групације. Индија је тржиште које брзо расте, подсећа на руско тржиште од пре 6-7 година, кад је картографија била недовољно развијена, а телекомуникационе технологије још нису биле довољно раширене. Тамо очекујемо буран пораст тржишта навигације. Можемо да понудимо, како корпоративна решења за полицију, путнички саобраћај за интелектуалне саобраћајне системе, тако и занимљиве производе за потрошачко тржиште. У Бразилу је врло развијено тржиште с тачке гледишта услуга претраживања на основу навигације. А у сегменту персоналне навигације ово тржиште тек почиње да се развија. Можемо да им понудимо занимљива решења за персоналну навигацију на бази ГЛОНАС-GPS. Такође их занимају наши специјализовани терминали.

У Африци су развијене услуге управљања транспортом које се широко примењују у Русији. Зато имамо шта да понудимо партнерима у погледу програмске подршке и авионских система. Притом ГЛОНАС неће морати да конкурише с GPS пошто цео свет већ неколико година ради с двосистемском опремом ГЛОНАС-GPS. Руска компанија „Транзас“ успешно врши аквизицију производа високе технологије уз коришћење технологија ГЛОНАС за поморски и речни саобраћај, истиче председник компаније Николај Лебедев:

- Ако будемо развијали ГЛОНАС само на територии Русије, његова ефикасност ће бити знатно нижа. Од јануара ове године су сви наши системи које испоручујемо у иностранство опремљени системом ГЛОНАС-GPS. А данас компанија има преко 30 процената укупног светског тржишта навигационих система у комерцијалној флоти. Тако да је то важан корак који је позван да иностране потрошаче упозна с технологијом ГЛОНАС.

У наредним годинама ће руске компаније везане за технологије ГЛОНАС појачати своје присуство на светском тржишту навигације. У Русији има много компанија високе технологије као што је „Транзас“. Оне треба брже да се представе на тржишту.

Олег Нехај,