Колико кошта карта за Марс у једном смеру?

27-04-2013 02:06:38 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/AGeekMom/cc-by-sa/ vostok.r |


Приватна некомерцијална компанија Марс Ван започела је пријем изјава заинтересованих да постану први становници Марса. Према плановима Баса Ландсдорпа, бизнисмена из Холандије и иницијатора пројекта, првих четворо колониста ће стићи на Црвену планету за 10 година – 24. априла 2023. гдоине. Они ће тамо остати вечно, пошто могућности и техничка средства за повратак на Земљу нису предвиђена. Између осталог, то десет пута појефтињује читаву замисао.

Сваки претендент на карту за марс у једном смеру треба да пошаље минутни видео снимак у којем објашњава зашто треба одабрати управо њега или њу. Пријем снимака из читавог света ће трајати две године. Како би се елиминисали људи који нису расположени озбиљно, организатори ће узети малу таксу од 25 долара.

Очекује се најмање милион снимака. По њима ће одредити кандидате, поделиће их на четворке и почети да их припремају. Будући марсовци ће научити да траже излаз из разних стресних ситуација. Предвиђено је и затварање у макети маросовске базе са кашњењем везе са „великом земљом“ као у руском експериметну Марс-500.

До 2022. године, тренутка слања првих исељеника са Земље – основа за колонију на Марсу ће већ бити створена. Неколико бродова Драгон ће пребацити тамо стамбене модуле, систем за осигурање живота и возила за кретање по површини планете.

Мар Ван је још ризичнији пројекат него балистичко облетање Марска са стартом 2018. године. Говори шеф одељења за психологију Института за медицинско-биолошке проблеме РАН Јуриј Бубејев.

- У сваком случају људи који изјављују да су спремни да остану и да се не врате вероватно ће у неком тренутку променити мишљење, али више ништа неће моћи да се уради. Вероватно ће бити ревидирање оцена првих месеци. Ако буду имали карту у једном смеру, земља ће чути много узалудних позива за помоћ.

Јуриј Бубејев се сећа како се у претходним експеритментима дуготрајне изолације учесницима предлагало да одаберу јела како би саставили од њих мени за наредне 2 године. Буквално за месец дана се испостављало да су омиљена јела досадила, треба нешто друго. У изолации се мења не само укус, већ и оцена донетих одлука. Шта више, сама својства личности, наставља експерт.

- Сама свест да имате карту у једном смеру много мења. То ће бити други људи а не они који су полетели са Земље. При негативном развоју догађаја немогуће је кориговати ситауцију на броду са Земље тако да испуњење летачког задатка неће бити приоритетно.

Нису сви који желе да полете без повратка на Марс психички здрави, сматра шеф катедре за прихотерапију Московског државног медицинско-стоматолошког универзитета Владимир Малигин. Одлучивши се на такав корак, они се руководе не аргументима разума.

- Или је то депресивна реакција на нешто или депресивна епизода – то такође није здравље. Оно није претворено у болест, али је патологија. Међу њима има много проблематичних људи.

У проблематичним људима се не оскудева. Компанија Марс Ван је већ добила 10 хиљада писама из сто земаља од заинтерсованих. Изгледа да може да их заустави само виша сила – када комапнији не пође за руком да сакупи потребних 6 милијарди долара, планови ће бити осујећени. Велики део средстава треба да дође од телевизијских реалити програма, који треба да се наставе у виду директних преноса са Марса.