Острво слободе ближе руској авио-индустрији

26-04-2013 05:26:14 | | Глас Русије, фото: aviasalon.com/ vostok.rs |

Руска компанија „Иљушин финанс“ до средине ове године ће испоручити Куби три руско-украјинска авиона Ан-158. Први авион у оквиру уговора, слетео је на Острво слободе 23.априла. Експерти називају овај уговор преломним. Авиокомпанија Кубана је прва наручила нови тип регионалног авиона . Важно је нагласити да је ова купо-продаја била обављена по значајно упрошћеној процедури. По истој таквој шеми, „Иљушин финанс“ планира продају и испоруке „Сухој суперџета“ у земље Југоисточне Азије.

Авион предвиђен за кратке, локалне летове Ан158 је један од последњих пројеката украјинске фирме „Антонов“. При томе, сам авион је руско- украјински, обзиром да је две трећине делова произведено у руским предузећима.

Испоруке на кубанско тржиште обавља фирма „Иљушин финанс Ко“. Компанија је још од краја 90тих година основни извозник савремених авиона за цивилну авијацију на инострана тржишта. Овим путем авиони заједничке производње добијају руску подршку за извоз.

Ако говоримо о Куби, 2013.године, на Острво слободе биће испоручена још два Ан158. Цена сваког од ових авиона је више од 30 милиона долара. На овај начин ће укупна сума продаје авиона бити више од 100 милиона. У перспективи, ако се ови авиони добро покажу, Хавана ће купити још три авиона.

Током лета 2013.године можда ће бити завршени преговори о продаји Куби још три авиона Ил 96. Ови авиони намењени дугим летовима биће додатак оном контигенту који је купљен још средином 2000-тих.

Национални превозник Кубана Авиасион традиционално купује авионе некада од совјетских, а сада од руских предузећа.Тренутно компанија подмлађује своју флоту и нема намеру да одустане од руске технике. И не ради се само о санкцијама САД, подвлаче експерти, већ и о удобности и навици да се лети на руским авионима, као и цена, сматра Анатолиј Ходорковски, заменик директора инвестиционе компаније „Регион“:

- У неком тренутку ће санкције према Куби бити укинуте и на том тржиштиу ће опстати јачи. Русија своје испоруке и продају својих авиона субвенционише, ми као компанија учествујемо у организацији финансирања. И авиокомпанија, корисник овог авиопарка, она добија одређене преференце. Да ли ће такве преференце дати једног дана Боинг или Ербас, тешко је рећи.

Први лет руско- украјинског, а сада кубанског Ан 158 ће бити у мају у оквиру регуларног реда летења. За будућност се планирају летови према мексичком монденском одмаралишту Канкун и у Доминикану. Када се појаве нови авиони, ови ће летови постати редовни, што ће појачати позиције Кубе на тржишту регионалних превозника, закључују експерти.

Полина Черница,