Руско-кинеска нуклеарна електрана излази на море

26-04-2013 05:12:28 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Кина је предложила Росатому да оснују заједничко предузеће за градњу плутајућих нуклеарних електрана. Електране, направљене по руској технологији, могле би да се користе за напајање електричном енергијом приликом експлоатације нафте на кинеском шелфу. Ако заједничко предузеће буде направљено, то ће омогућити успостављање серијске производње плутајућих електрана, што ће довести до обарања њихове цене.

Русија и Кина би могле да саграде флотилу плутајућих нуклеарки и да их заједно користе. Да је кинеска компанија дала овај предлог, изјавио је Џомарат Алијев шеф Русатом Оверсиза, фирме-ћерке Росатома.

Практично ради се о градњи бродова без властитог мотора, од којих је сваки опремљен са два нуклеарна реактора укупне снаге 70 MW. Нуклеарке су предвиђене за снабдевање енергијом и горивом удаљених приобалних градова и села. То је врло перспективни пројекат, који ће бити тражен, како у Русији, тако и у иностранству, сматра професор Високе школе за економију Алексеј Портански.

- Плутајућа нуклеарна електрана је перспективни пројекат за многе земље. Овде у принципу постоји интерес, пројекат може да буде економски врло исплатив. Посебно за далеке крајеве, где је тешко довести струју. То може бити Далеки исток, неке области, не много удаљене од лука. Тамо ово решење може бити врло, врло добро.

Кини плутајуће нуклеарне електране могу бити потребне за напајање електричном енергијом приликом експлоатације угљеводоника на шелфу. Према неким изворима аутор иницијативе је China National Nuclear Corporation (CNNC). Међутим још увек остаје непознаница да ли ће се у Кини градити бродови. С једне стране кинеска бродоградилишта нису преоптерећена и спремна су да раде под повољним условима за наручиоца. Са друге стране на квалитет кинеске бродоградње често се изричу притужбе. Међутим, ако заједничко предузеће буде створено, то питање се мора исправно решити, тврди руководилац Центра за источне студије Дипломатске академије МСП Русије Андреј Володин.

- Овде су неопходни прорачуни и процене. Квалитет радне снаге одређиваће две стране – кинеска и руска. То је врло деликатно питање, које се решава на билатералном нивоу, међу стручњацима највишег ранга. Према томе, ако кинеска радна снага буде ангажована, она ће бити високог квалитета.

Градња прве плутајуће нуклеарне електране „Академик Ломоносов“ почела је 2008. године у фабрици Балтазавод. Процењена вредност пројекта износи око 20 и по милијарди рубаља. Међутим, ако производња плутајућих нуклеарних електрана буде ушла у серијску производњу, цена ће бити за око 30 процената мања.

Артјом Кобзев,