Регионалне власти већ одговарају на питања, која су становници Русије поставили у току разговора с председником

26-04-2013 05:07:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ниједно питање које је постављено председнику у току „Директне линије“ неће остати без одговора. Ово је Владимир Путин обећао после дијалога са становницима Русије у четвртак. Он је у директном преносу одговорио на 85 питања. Један део је био системског карактера, а део се односио на самог председника. Инострани стручњаци посебно истичу да обраћања углавном нису носила карактер личних молби и жеља. Већина проблема о којима је било речи заиста је кључна за руску државу.

Владимир Путин је на питања становника Русије одговарао 4 сата и 47 минута. Председник је за то време најчешће говорио о ситуацији у регионима. Друга тема по популарности били су приходи становништва. У топ-10 ушли су: економија, међународни односи и државна управа. Врло важан аспекат у разговору било је објашњење Владимира Путина у вези с односом према кабинету министара, истиче потпредседник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов.

- У последње време су на фону извештаја о раду владе колале гласине да ови или они министри могу напустити своја места, да зри раскид између администрације Кремља и кабинета министара. Председник никога није бранио, али не намерава ни да било кога склони. Ово сведочи о томе да ће захтеви према кабинету министара, посебно у ситуацији социјално-политичких изазова, наравно, постајати строжи.

Видно интересовање Руси су испољили за борбу против корупције која се видно активизирала у Русији у последње време, каже генерални директор Центра за политичку конјунктуру Сергеј Михејев.

- Кад се Путин вратио на дужност председника пре годину дана, било је много разговора о томе да ли ће се водити борба против корупције или неће пошто се за време предизборне кампање овој теми посвећивало много времена. И у току целе прошле године били смо сведоци веома јаких случајева антикорупције на таквом нивоу на којем се раније никад није сретао. То је чињеница. И мислим да је то један од главних резултата године Путиновог боравка на власти.

- У „Директној линији“ Владимира Путина нису пажљиво слушали само у Русији, већ и у иностранству. Пољског политичког аналитичара Конрада Ренкаса је зачудило то што су се, добивши могућност да разговарају с председником без посредника, становници Русије ретко обраћали с личним молбама.

Путин је истакао да је отвореност, блискост с народом и дијалог с њим – темељно правило за њега и за сву председничку администрацију. Протекли сусрет је показао да овакве манифестације могу да уједине руско друштво. Круг покренутих проблема је био изузетно широк. Занимљиво је да наступи углавном нису носили карактер личних молби и жеља. Већина проблема о којима је било речи заиста је кључна за руску државу – за њену економију, правни систем, миграциону политику, слободу говора и тако даље.

Политиколог из Републике Српске Гостимир Поповић је скренуо пажњу на две изјаве Владимира Путина: о томе да Русија неће слепо копирати западне стандарде и о томе да терористички акт у Бостону треба да подстакне Русију и САД на сарадњу у области борбе против тероризма.

- Русија води апсолутно самосталну и мирољубиву политику. Њена улога у процесима који воде ка успостављању мира на земљи тешко се може оценити по заслузи. А што се тиче борбе против тероризма, посебно против његовог основног извора и узрока, чини ми се да је Русија данас број један у свету. И било би добро кад би САД кренуле путем који је предложио председник Владимир Путин. Иако, поштено говорећи, не верујем у то да ће у Вашингтону Москва стећи достојног саборца у борби против тероризма.

Руски чиновници су председника слушали с оловком у рукама. На крају су још за време „Директне линије“ власти Приморја изјавиле да ће игралиште за децу за које је молила девојчица из многодетне породице Кузменко бити саграђено у најскорије време. А у четвртак предвече се сазнало за то да је после жалбе станара зграде број 34 у Београдској улици у Санкт-Петербургу на неосновано повећање износа за комуналије била извршена провера од стране јавног тужиоца. После ње је покренут кривични поступак по члану „Превара изузетно великих размера“.