Путин: о уважавању захтева Русије и Запада

26-04-2013 04:44:55 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је спремна да побољша своје односе са Западом. А имајући у виду и последње трагичне догађаје у САД постало је јасно да постоји исувише проблема, против којих се можемо само заједно борити. Али, да би се водио дијалог, мора се са уважавањем односити према партнерима, не износећи константно неке своје захтеве. О тешкоћама које постоје у односима са иностраним партнерима и међународним проблемима, председник Владимир Путин је говорио током свог обраћања. Захлађење односа између Русије и Запада датира из времена почетка рата у Ираку 2003.године. Али догађаји у Либији и у другим деловима света су такође нешто на шта Москва гледа другачије него неке друге светске престонице.

- Већ много пута сам позицију поводом овога изнео: ми видимо хаос и не мислимо да се позиције наших партнера могу сматрати безусловно правилним. Зашто ми морамо да подржавамо то, што ми не сматрамо истинитим? Током мог последњег путовања много је пажње било посвећено правима сексуалних мањина. Разумете, ми имамо своје стандарде. Зашто ми морамо да преносимо све. Дајте да не захтевамо ништа једни од других. Али то не значи да не треба да тражимо путеве зближавања. Ми смо спремни да радимо над побољшавањем климе за наше односе. Али, такође, ми не радимо ништа да би та клима била лошија. Зашто смо ми уопште направили „списак Магнитски“?

Путин је додао: Москва не би требало да провоцира погоршавање односа са западним државама. Такође Русија са времена на време мора да одговара на замерке Запада о стању људских права, о стању демократије и опозиције у држави.

Масовне манифестације, а управо и митинзи опозиције, по речима Путина, морају се одржавати. Али у оквирима закона. Са онима који не желе да воде дијалог по прихваћеним нормама, а често и вређајући људе, ми не можемо да разговарамо:

- И те девојке из групе Пуси Рајот, и ти момци који су оскрнавили споменике наших војника, они сви морају бити једнаки пред законом и одговарати за то. Нико, никога неће намерно ставити иза решетака- људи не иду у затвор због својих политичких погледа, већ због нарушавања закона.

По речима руског председника, данас је много важније заједно решавати проблеме који се тичу свих. И последња дешавања у Бостону и такозвани „чеченски траг“ то само потврђују.

- Русија је и сама жртва међународног тероризма, једна од првих жртава. Увек ми је сметало, када су наши западни партнери, да и западни новинари, терористе који су чинили зверске, крваве, ужасне злочине на нашој територији називали побуњеницима, а готово никада терористима. И они су им пружали помоћ, информациону подршку, финансијску, политичку, некада директно, некада посредно, али она је увек пратила њихову делатност на територији РФ. А ми смо увек говорили да је неопходно, не само декларативно, већ и делима се бавити тиме што је општа опасност, да се мора сарађивати.

Ако Москва и Вашингтон заиста своје напоре уједине, онда у будућности има шансе да се слични удари избегну.