Дарко Младић: захвалан сам Русији за помоћ у одбрани мог оца

25-04-2013 01:30:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Србија се не супроставља и не брани своје официре, политичаре и полицајце


Комитет за одбрану генерала Младића формиран је у Србији. На његово прво заседање у Београд су стигли представници Државне думе РФ, као и истакнути руски научници и војна лица. На челу делегације био је председник комитета за одбрану генерала Младића у Русији Павел Дорохин.

У саставу делегације била је и угледни балканолог, директор Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Јелена Гускова.

Председник комитета у Србији је постао син Ратка Младића Дарко.

- Комитет који је основан имаће улогу одбране мог оца и супротстављању пропаганди супротне стране које је јако организована и у дугом временском периоду наступа без икаквог оспоравања у јавности. Она се већ дуже време води на организован начин, али са друге стране до сада није било ефикасног супротстављања. Тужилаштво у Хагу има своју информациону агенцију која у медије већ годинама пласира слику о тим догађајима онако како одговара тужилаштву. У овом тренутку људи који су учесници тих догађаја знају врло добро шта се дешавало и како је то било у тим годинама. Међутим, они који нису били у тим догађајима јесу млађи људи. И сада они добијају информацију која долази из медија. На жалост до сада те информације по том питању нису биле адекватне истини. И сада ћемо покушати да се супротставимо тој машинерији која долази из Хага и која покушава да промени историју борбе србског народа за своју слободу. Ја видим да из ЕУ већ дуже време долазе притисци да се Србија не супроставља и да не брани своје официре, политичаре и полицајце који су оптужени у Хагу. Ја мислим да подлегање тим притисцима је погрешна политика и да не смемо да пристанемо на пропаганду наших противника из рата. Ја мислим да свима у интересу, чак и Европи, да дођу до истинитих чињеница и истинитих података. А притисци који долазе од страних земаља које су учествовале у рату против Југославије и који имају жељу да њихову позицију оправдају нису у складу са тим шта се заиста догађало у том времену. И моје мишљење да право помирење и мир на Балкану може да дође само кроз истинито сагледавање свих догађаја и процеса који су се тада дешавали.

Зато је за Дарка Младића било важно присуство Русије, која наставља доследно да штити националне интересе Србије.

- Ја сам задовољан да је Русија присуствовала у оснивању комитета. То ми је дало једну велику наду да у Русији коначно имамо једног озбиљног партнера у тој борби за истину јер су Србија и Република Србска мале земље које су сад под великим притиском, а Русија је ипак глобална сила, и позицију Русије у светским односима не могу игнорисати као позицију Србије. Надамо се да ћемо најзад доћи до објективне истине, а самим тим и до мира на овим просторима. Има једна јако позитивна енергија руске стране. Ја сам захвалан господину Павлу Дорохину и госпођи Јелени Гусковој који су дошли и подржали нас и дали нам једну нову наду да ћемо заједно успети да у тој борби постигнемо неке добре резултате.

Један од чланова руског комитета за одбрану Ратка Младића је за време интервјуа за Глас Русије после посете србском генералу у Хашком трибуналу у фебруару ове године изразио своју недоумицу: Зашто Србија не брани свог генерала? Сада ће, надамо се, ситуација бити сасвим другачија.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ