Маузолеј Лењина спасли од разарања

24-04-2013 05:14:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Маузолеј Лењина на Црвеном тргу у Москви морао је хитно да буде реконструисан. Споменик се деформисао. Ради се о томе што је споменик подигнут на врло различитом и нестабилном тлу. И плоча на којој стоји почела је неравномерно да се спушта. Средином априла завршена је прва етапа реконструкције.

Сличних споменика у свету има мало: то је маузолеј Мао Цетунга у Пекингу, маузолеј Ким Ил Сунга у Пјонгјангу и гробница Хо Ши Мина у Ханоју.

Научници који су пратили стање Лењиновог маузолеја, једног од најпознатијих дела исакнутог руског архитекте Алексеја Шусева, почели су да позивају на узбуну. Они су приметили да је оштећена хидроизолација и спој плоча којима је обложен. Слова на Маузолеју умало нису испала из лежишта.

Узрок таквог стања маузолеја на Црвеном тргу било је тле. Маузолеј стоји између две реке – Москве и Неглинке. А тле је превише разнородно: ту је и песак, и глина, и биљни остаци који труле, и тресет. Све заједно то представља порозну „кашу“ препуњену водом.

Не чуди што је плоча почела да пропада. Шусев тешко да је знао све ове геолошке детаље. Па и посебан избор није имао: одлука да се маузолеј постави испод зидина Кремља била је политичка.

На крају је маузолеј спасило 300 потпорних стубова. њих су псотавили под основу после бушења шахти и пуњења стабилним раствором. Самим тим плоча је легла на стабилну основу. Споља све ове измене се не виде. Све оне су испод маузолеја. У наредној фази згради престоји научна рестаурација. Лик споменика при томе се неће променити.

Олга Соболевска,