Суперџет ће освојити небо Латинске Америке

24-04-2013 02:32:26 | | Глас Русије, © Коллаж: © Михаил Стецовский/ vostok.rs |


Руски пројекат Сухој Суперџет-100 компензоваће имиџ-губитке изазване низом инцидената у којима је учествовао авион. После дораде чворова и агрегата летелице, узевши у обзир примедбе, конкурентност Сухој Суперџета-100 на станом тржишту битно је скочила. Мексичка компанија Интерџет планира да купи 21 авион ове серије до краја 2014. године.

По речима председника компаније Хосеа Албареса, инвестиције у куповину ће премашити милијарду долара. Уговор треба да буде реализован уз помоћ кредита које ће дати банке Италије, Француске и Русије. Прве испоруке руске авиотехнике се очекују већ овог маја. А последњи авион ће у Мексико бити послат у децембру наредне године.

Попуњавање возног парка Интерџета руским авионима отвара масовне перспективе пред једним од највећих мексичких превозника. Тако појавом Суперџета он намерава да отвори 80 нових магистралних маршрута, при томе не само унутрашњих.

За руску авионску индустрију, као и за компанију Интерџет то је врло занимљив и важан пројекат, истакао је шеф аналитичке службе агенције АвиаПорт Олег Пантелејев.

- Компанија се брзо развија, и у њеном парку је потребан управо такав ефикасан регионални авион са сто места. Превознику потпуно одговарају техничке карактеристике које даје произвођач. Али за њега су врло битна два момента. Као прво, рокови испоруке – како би они били у пуној мери испоштовани. И друго: то да поузданост авиона одговара пријављеним производним показатељима.

Суперџет-100 замениће евроспке авионе А320 који су одрадили свој ресурс. И не у последњем реду из економских разлога: руски авиони троше 15% мање горива него конкуренти. Између осталог од куповине продукције концерна Ербас Мексинакци неће одустати. Ипак у линији купљене технике руске летелице ће такође заузети своју достојну нишу. Јер управо оне су најповољније за експлоатацију на планинским аеродромима са повишеним температурама у споју са дужином маршрута од преко 1000 километара. Интерџет рачуна на високу интензивност летова и тврди да ће Суперџет бити прави „магарац за вучу“.

У случају успешног искуства са испорукама и експлоатацијом авиона у Латинској Америци на нове уговоре највероватније неће морати дуго да се чека. Без обзира на то што је тржиште авионске технике врло засићено, конкурената Суперџет нема много. За њега се интересују и државе Југоисточне Азије. Како би се намере претвориле у чврсте уговоре, много ће зависити од паметне маркетиншке политике комапније Сухој. Технички стручњаци са своје стране чине све да пројекат успе.

Иљја Харламов,