Питања Путину: у шали и збиљи

24-04-2013 02:27:38 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Број питања задатих Владимиру Путину за Директну линију која је већ постала уобичајени разговор са народом и медијима, приближава се милиону. Већ у четвртак председник ће одговорити на њих у програму водећих руских телевизијских канала и радиостаница. Прилично је тешко издвојити главне теме. Кол-центар Ростелекома ових дана више подсећа на кошницу. Говори руководилац Јединственог телефонског центра Валентина Кулакова.

- Ове године је помало другачија тенденција. Ако је раније када смо отварали број доступа 8-800-200-40-40 активност грађана постепено расла, ове године активност је започела од прве минуте.

Најчешће у Јединствени телефонски центар телефонирају пензионери, при томе жене су много активније од мушкараца. Време разговора није ограничено. Задатак оператора није само да забележи обраћање, већ да саслуша и помогне човеку да формулише своје питање, говори Наталија, која ради ових дана у телефонском центру.

- Углавном разговарамо 10-15 минута. Грађани Русије формулишу питање, ми га бележимо коректније и предајемо у потребном виду за даље разматрање. Омладина углавном поставља питања поводом посла, а пензионери улгавном социјална питања и питања из сфере комуналних услуга.

Део обраћања већ је објављен на сајту Директне линије. Међу питањима су проблеми деце сирочади, борба против илегалних миграната, повећање плата запосленима из буџета, поједностављено добијање држављанстсва за сународнике, митинзи опозиције. Ни једна порука се не игнорише, уверавају организатори Директне линије. Како је истакао секретар за штампу шефа државе Дмитрија Пескова, председник је спреман да одговори на сва, чак најнезгоднија питања.

То ће бити већ 11. директна линија Владимира Путина и прва у његовом текућем предсендичком циклусу. Претходних година Путин је разговарао са народом као шеф министарског кабинета. Спектар питања руских грађана за то време веома се променио, мада основне теме остале су непромењене. Између осталог у свакој Директној линији постоје питања која је тешко назвати тривијалним. Необичан позив за време једне од претходних директних линија стигао је у студио од деветогодишње ученице Даше Варфоломејеве из Бурјатије.

- Добар дан, чика Волођа. Ускоро је Нова година. Живимо од бакине пензије. Сестра и ја сањамо да имамо нове хаљине. Желим да вас замолим за хаљину као Пепељугину.

- Дашењка, чуо сам те и мислим да и ти и друга деца, не само у Бурјатији, него у земљи у целини треба да дочекате Нову годину како доликује. И одрасли треба да учине све да се ове жеље испуне. Позивам и тебе, и твоју сестру, па и баку, све заједно на Нову годину у Москву. А поклоне ћете добити овде.

На крају је за време сусрета председник поклонио Даши крем хаљину и лутку. А њеној сестри плаву хаљину.

2008. године питања су била неочекивана: на пример, захтев да се натерају хумористи да прекину да се шале над таштама. Нека смешна питања премијер је изабрао сам.

- Ко управља земљом, када Ви и председник Русије спавате? Ми спавамо на смену. Све је под контролом, не сумњајте!

За време разговора било је и необичних случајева. Једном су Путина чак позвали на плес и питали који џем је укуснији. А Виталиј Потапов из града Боровичи Новгородске области интересовао се да ли може да добије штене председниковог пса Кони. Шеф државе је обећао да ће размислити. Путин је објаснио да даје штенад само у поуздане, добре руке, зато са сваким ко жели да добије штене разговараће посебно.

Директан пренос разговора председника са народом 25. априла водиће три калана: Први, Росија1 и Росија 24, као и радиостанице Мајак, Вести ФМ и Радио Русије. Почетак је тачно у подне по московском времену.

Ана Хрустаљова,


Специјални јединственителефонски центарприма питања запредседника Русије само на руском језику. Шаљите нам своја питањана србском језикуна адресу "Гласа Русије":letters@ruvr.ru.Обим не може бити већи од 70 карактера. Најинтересантнија питања ће бити преведена на руски и послата у Специјални јединствени телефонски центар.Све информације и електронске репортаже можете наћи на сајту "Гласа Русије".