Срби на Косову се решавају на ризик?

24-04-2013 01:59:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Косовској Митровици почетком недеље више од 20 хиљада Срба је протествовало против споразума Београда и Приштине. После митинга била је донета одлука да се на територији четири северне општине формиа Скупштина Аутономне покрајине Косово и Метохија која ће функционисати по законима Републике Србије.

По замисли лидера општина севера покрајине, Скупштина је алтернатива Заједници србских општина, предвиђеној „бриселским споразумом“, која претпоставља интеграцију овог дела покрајине у систем Косова.

Како је истакао заменик шефа Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, Срби на северу имају три пута – ка Приштини, Београду, и трећи, једини могући, мада и повезан са ризиком. У интервјуу за Глас Русије господин Пантић је истакао да Скупштини већ намерава да се придружи једна јужна косовска општина Штрпце, такође насељена претежно Србима. Ми очекујемо да ће се и друге оптшине изјаснити тим поводом, рекао је Пантић.

- Обзиром на велике притиске међународне заједнице и од стране привремених инcтитуција самоуправе у Приштини, поставља се питање да ли ће међународна заједница стати на страну Приштини и применити силу како би се спречило формирање и рад поменуте скупштине. Против народне воље се не може, међународна заједница мора прихватити реалност у овом случају а то је да Срби не желе независно Косово, да Срби не желе албанске институције већ институције које су њима осигурале опстанак свих ових 14 година, а то су институције Републике Србије. Тамо где нема србских интитуција више нема ни Срба. У Приштини је пре рата живело 40 хиљада Срба и због одсуства србских институција сада их има свега 40, и то старијих људи који једноставно немају решено стамбено питање.

У среду лидери северних косовски општина треба да се састану са руководством Србије и Крстимир Пантић се нада у разумевање „врха“. При томе господин Пантић не искључује могућност одржавања референдума по питању Косова.

Са друге стране, на пример, политички представник Срба који живе јужније од реке Ибар, Ранђел Нојкић сматра да ће најављена Скупштина Аутономне покрајине у најбољем случају постати виртуална институција власти, чија овлашћења не признаје ни Београд, ни Приштина, да се не говори о међународној заједници.

- На овај начин они показују да њих апсолутно ништа не интересује каква је судбина Срба јужно од Ибра. У будућности ова србска заједница може да има веома значајан утицај у косовским интитуцијама, уколико се постигне пуно јединство и уколико Срби буду јединствено наступали у одређеним захтевима, али и учествовали у доношењу законских и других аката који су врло битни за српску заједницу. Мислим да је овај споразум наметнут, то је у овим условима који су тренутно можда најбоље решење које пружа одређену шансу Србима да се организују. Али подвлачим да је то само шанса, јер ако се Срби не буду организовали онда ни овај споразум а ни било који други акт неће заправо донети свим Србима добро на овим просторима

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле поздравио је споразум Београда и Приштине, али при томе је истакао: за даље зближавање са ЕУ треба приступити реализацији. На коју београдске власти тек треба да наговоре Србе из северних региона Косова.

Тимур Блохин,