Гомиле заинтересоване за лет на Марс 2018. године

23-04-2013 01:19:59 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Број добровољаца који желе да учествују у пилотираном лету на Марс већ сада је просто невероватан. Тако тврде организатори ове мисије на челу са првим комсичким туристом Денисом Титом. Пријем пријава кандидата започеће тек наредне године.

Експедиција представља балистичко облетање Марса са стартом 5. јануара 2018. године, што је условљено повољним међусобним положајем Марса и Земље. За 501 дан два путника, највероватније супружници, треба да се врате на Земљу. Денис Тито уверава да неће послати људе у космос док се не увери у потпуну безбедност мисије.

Истина, управо то изазива сумње. Као прво нема космичког брода. Лет треба да буде реализован модификованим бродом Драгон, али он је направљен само у теретној варијанти, и на усавршавање ће отићи године. Даље, многи експерти нису сигурни у поузданост предложене заштите посаде од радијације – слоја воде и људског отпада од 40 центиметара. Коначно, није проверена орбита: према датој балистичкој путањи нису летели чак ни беспилотни уређаји, међутим највећа опасност чека брод приликом повратка, у околини Земље. Треба, неколико пута дотакавши Земљину атмосферу, смањити гигантску брзину од 14 километара у секунди. Ако брод уђе у атмосферу под нешто већим углом, он ће изгорети као метеор. Да ли је посада непрофесионалаца у стању да изведе филигрански маневар?

Ризик је огроман, али и заинтересованих за лет је много. О њиховим мотивима размиђља шеф катедре за психотерапију Московског државног медицинско-стоматолошког универзитета Владимир Малигин.

- Овакве људе покрећу и авантуризам, и жеља да се прославе, и да зараде. У суштини да добију неко задовољство у виду адреналина, узбуђења. Једонставна аналогија: освајачи Америке су већим делом били авантуристи. Истраживања су открила да су се чак генетски разликовали од других људи. Између осталог геномом који одговара за синтезу серотонина. Били су спремни да ризикују живот зато што је досада за њих била једнака смрти.

Међу кандидатима очигледно ће бити љубитељи екстремних и опасних видова спорта, као и сањари који желе да буду први људи који су погледали Марс са висине од свега 100 миља, сматра шеф одељења за психологију Института за медицинско-биолошке проблеме РАН, водећи психолог пројекта Марс-500 Јуриј бубејев.

- Вероватно су то у првом реду становници великих градова, уморни од једноликог живота. Можда људи са неком кризом који желе да побегну од проблема. У марсу-500 и другим експертиментима са изолацијом многи учесници су хтели да за то време, годину и по до две, оду својих проблема и да се врате када они буду без њих решени.

Сада пројекат пролази критичку фазу: ускоро ће бити јасно да ли је реално припремити старт до заказаног датума, до којег је остало мање до 5 година. Ако не пође за руком, наредни пут планете ће бити тако повољно постављене тек 2031. године. Постоји нејасност и не желимо да стављамо сва јаја у исту корпу – загонетно каже инспиратор пројекта.

Јасно је да много зависи од новца. Некомерцијални фонд Inspiration Mars Foundation, основан за финансирање мисије, треба да сакупи од милијарду до две милијарде долара. Део суме ће отићи на плаћање хонорара за лет добровољцима. Када се висина хонорара објави, број кандидата може нагло да се увећа, премашивши све могуће границе.

Борис Павлишчев,